Cūku mēris - arvien tuvāk Rīgai; apstiprināts gadījums Iecavā

© F64

18. oktobrī Iecavas novada teritorijā ir laboratoriski apstiprināts Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījums mežacūkai.

14. oktobrī atrastā beigtā mežacūka ir nogādāta speciāli šim mērķim novietotā konteinerā, informē Jānis Grosbārdis, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs.

Tāpēc mājas cūku īpašniekiem īpaši atbildīgi jāattiecas pret biodrošības pasākumiem. Kad vīruss ir apkārtējā vidē, jādomā par visu, kas tiek ienests vai iekļūst kūtī: salmi no lauka, barība, darba apģērbs (zābaki), mājdzīvnieki. Mājas cūkas pārvietot ārpus II ĀCM riska zonas drīkst tikai ar PVD atļaujām.

Iedzīvotāji aicināti neiet kūtī, kur tiek turētas cūkas, pēc došanās uz mežu nomainīt apģērbu un mazgāt apavus. Par atrastām beigtām mežacūkām jāinformē PVD vai pašvaldība.

Medniekiem stingri jāievēro biodrošības pasākumi medību laikā, jānodrošina mežacūku blakusproduktu iznīcināšana, tos nogādājot konteinerā vai aprokot. Jāveic medījumu apstrādes vietas un aprīkojuma dezinfekcija, arī visu nomedīto mežacūku laboratoriskā kontrole - izmeklēšana uz ĀCM vīrusu; līdz rezultātu saņemšanai pārvietot medījumu ir aizliegts.

Mežizstrādes darbiniekiem pirms tehnikas pārvietošanas no Āfrikas cūku mēra inficētās teritorijas jāveic tehnikas mazgāšana-dezinfekcija.

Svarīgākais