Divlitru alus pudeles tomēr neizskaudīs

© Ekrānšāviņš no avīzes

Cīņa pret divu litru alus pudelēm Saeimā, šķiet, ir zaudēta. Šādu lēmumu trešdien pieņēmis vairākums Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu. Tiesa, pastiprināta kontrole tiks piemērota vieglākiem dzērieniem.

Nacionālās apvienības deputāts Romāns Naudiņš sašutumā, ka lētā un/vai nekvalitatīvā alus ražotāji un tirgotāji, piemērojot šim dzeramajam ārkārtīgi zemu cenu, nodzirda sabiedrību, rosināja likumprojektu, ar kuru aizliegt tirgot alu ar alkohola procentu, kas lielāks par 7,5 procentiem, tilpumos, kas pārsniedz puslitru. Savukārt alu ar zemāku alkohola saturu varētu tirgot tilpumā, kas nepārsniedz vienu litru.

Taču Tautsaimniecības komisijas (to vada R. Naudiņš) deputāti ir citās domās. Vairākums komisijā strādājošo atbalstīja Zaļo un zemnieku savienības deputāta Ingmāra Līdakas priekšlikumus.

Tie nosaka, ka alu, vīnu, citus raudzētos dzērienus un pārējos alkoholiskos dzērienus nedrīkstēs pārdot lielākā tilpumā par vienu litru, ja dzeramais satur vairāk par 5,8 procentiem absolūtā spirta. Proti, ļaujot litra pudelēs pārdot arī dzērienus, piemēram, ar 8% alkohola, deputāti vienlaikus vēršas arī pret vājāku dzērienu lielajiem tilpumiem. Savukārt tos dzērienus, kuri satur mazāk par 5,8% alkohola, varēs tirgot kaut desmit litru traukos.

Lai neapdraudētu relatīvi dārgāko degvīna un vīna tirgu, apstiprinātajos priekšlikumos paredzēts izņēmums, ka tilpuma ierobežojumi neattiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem, kuru iepakojumi izgatavoti no stikla, keramikas, metāla vai koka.

R. Naudiņš atzīst, ka nesaprot savu kolēģu lēmumu, un sliecas domāt, ka kolēģu rīcība vērsta uz to, lai neierobežotu nekvalitatīva un nesamērīgi lēta alus tirdzniecību divu litru pudelēs.

Savukārt R. Naudiņa partijas biedrs Imants Parādnieks norāda, ka R. Naudiņa par robežšķirtni noteiktie 7,5 tilpumprocenti alkohola nesasniegtu viņa paša izvirzīto mērķi, jo populārākais alus ir zem 7,5 tilpumprocentiem. Piemēram, saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem 2015. gadā - Miezītis - 7,1%, Apinītis stiprais - 7%. Tieši šie ir populārākie alus veidi, kas tiek tirgoti divu litru plastmasas pudelēs. Proti, tos joprojām varētu tirgot litra pudelēs, neraugoties uz kolēģa ieceri.

Turklāt alum, kurā alkohola īpatsvars nepārsniedz 5,8%, jau šobrīd Alkohola aprites likumā noteikti tirdzniecības atvieglojumi - tos var tirgot valsts un pašvaldību sporta un kultūras iestāžu telpās, un mazumtirdzniecībā tie nav jāizvieto īpaši nodalītās tirdzniecības zonās.

Komisijā atbalstītais priekšlikums, kurš nākamnedēļ tiks vērtēts Saeimā, ir tuvāks Veselības ministrijas rekomendācijām. Tajās ieteikts alkohola slieksni noteikt 5,5 tilpumprocenti un alu, raudzētos dzērienus un alkoholiskos kokteiļus, kuri nepārsniedz to, tirgot iepakojumā ne lielākā par vienu litru. Savukārt stiprākos dzērienus - tilpumos, kas nav lielāki par puslitru.

***

Alkoholisko dzērienu aprite augustā Latvijā pēc absolūtā spirta daudzuma (īpatsvars)

58% Alkoholiskie dzērieni, neskaitot alu

42% Alus

Avots: VID



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.