Prezidents: Pašvaldībām jāiesaistās nākotnes lemšanā

© f64/ Lauris Aizupietis

Pašvaldībām un sociālajiem partneriem, kā arī pašiem iedzīvotājiem aktīvi jāiesaistās diskusijās par iespējamiem nākotnes modeļiem, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Runājot par teritoriāli administratīvās reformas turpinājumiem, prezidents pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) šodien atgādināja, ka vairākkārt sacījis, ka nepieciešams vērtēt pirmā lēmuma par administratīvo teritoriālo reformu efektivitāti, jo izveidotas vairāk nekā 100 pašvaldības.

"Nepieciešams vērtējums, vai tas darbojas efektīvi," sacīja prezidents. Viņš arī norādīja, ka pašlaik sākta diskusija par iespējamajiem nākotnes modeļiem un tajās aktīvi jāiesaistās pašām pašvaldībām, kā arī sociālajiem partneriem un iedzīvotājiem.

Savukārt Kučinskis skaidroja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) jāiesniedz ziņojums par sadarbības teritorijām. "Kāpēc viņi izvēlējušies nosaukumu "apriņķis", to es nevaru pateikt, bet pozitīvi vērtēju VARAM uzsākto darbu un diskusijas, kas tūlīt būs nepieciešamas," viņš sacīja.

Tāpat premjerministrs norādīja, ka tas ir nozīmīgi, arī risinot jautājumu par valsts pārvaldes darbību reģionos. "Ar tik milzīgu sadrumstalotību mēs iegūstam tikai mīnusus," sprieda Kučinskis.

Kā ziņots, VARAM pašvaldībām varētu piedāvāt apvienoties 16 administratīvo teritoriju grupās jeb apriņķos, iepriekš vēstīja laikraksts "Diena".

VARAM ir sagatavojusi projektu, kas paredz ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem izveidot 16 apriņķus. Līdz gada beigām ministrijai jāpabeidz konsultācijas ar pašvaldībām par šo ieceri, bet līdz 2017.gada martam jāiesniedz grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, tajā nosakot sadarbības teritorijas.

Piedāvājums gan varētu raisīt plašas diskusijas, jo šobrīd Latvijā ir 30 reģionālie attīstības centri - 21 novads un deviņas lielās pilsētas. Tātad gandrīz puse no tiem neiegūs apriņķa centra statusu.

"Dienas" rīcībā esošie neoficiālie dati liecina, ka varētu tikt piedāvāts dalījums šādos apriņķos: Rīgas apriņķis - 829 000 iedzīvotāju, Daugavpils apriņķis - 158 000 iedzīvotāju, Jelgavas apriņķis - 120 000 iedzīvotāju, Valmieras apriņķis - 108 000 iedzīvotāju, Liepājas apriņķis - 106 000 iedzīvotāju, Jēkabpils apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Rēzeknes apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Ventspils apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Saldus apriņķis - 59 000 iedzīvotāju, Ogres apriņķis - 59 000 iedzīvotāju, Gulbenes apriņķis - 58 000 iedzīvotāju, Tukuma apriņķis - 47 000 iedzīvotāju, Siguldas apriņķis - 46 000 iedzīvotāju, Bauskas apriņķis - 44 000 iedzīvotāju, Cēsu apriņķis - 43 000 iedzīvotāju un Madonas apriņķis - 35 000 iedzīvotāju.

Svarīgākais