Saeimas komisija diskutēs par ministriju budžetiem

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien diskutēs par ministriju budžetiem.

Šodien paredzētas divas Budžeta komisijas sēdes - plkst.10 un plkst.16. Uz komisiju sēdēm aicināti dažādu ministriju pārstāvji.

Deputāti nākamā gada budžetu un saistītus jautājumus sāka apspriest pirmdien, un šodien turpinās diskusijas. Savukārt ceturtdien Saeima lems, vai nodot šos likumprojektus izskatīšanai komisijās. Pirmajā lasījumā par budžetu plānots lemt 31.oktobrī, bet galīgajā lasījumā - 23.novembrī.

2017.gada valsts budžeta projektā plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi - 8,367 miljardi eiro.

Salīdzinot ar 2016.gada budžetu, nākamgad plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 664 miljoniem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti par 681 miljonu eiro lielāki nekā šogad.

Budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātā tika rasti papildu 60 miljoni eiro, kurus novirzīt kopējām iniciatīvām un nozaru prioritārajiem pasākumiem. Budžeta izdevumu pārskatīšana turpmāk būs regulāra prakse, uzsver Finanšu ministrija.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pirmdien deputātiem sacīja, ka nākamā gada budžets atšķiras no iepriekšējiem ar tā veidošanas procesu. Premjers uzsvēra, ka šoreiz budžetu sāka veidot, vienojoties ar ministriem par budžeta prioritāšu pakļaušanu valdības rīcības plānam. Rīcības plāns paredz nepieciešamās reformas un citas prioritātes, "no tā arī izgājām", sacīja valdības vadītājs, paužot prieku, ka koalīcijas partneri atbalstīja šādu pieeju. Viņš gan piebilda, ka "tikai uz īsu brītiņu parādījās parastā pieeja" - tad, kad ministrija iesniedza līdzekļu pieprasījumu jaunajām politikas iniciatīvām. Premjers arī nepiekrīt, ka šis neesot attīstības budžets.

Svarīgākais