Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Hakerus atbrīvos no kriminālatbildības, ja viņi fiksēs pierādījumus

© Scanpix

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz hakeri atbrīvot no kriminālatbildības par piekļūšanu automatizētai apstrādes sistēmai, ja tas būs veikts, ievērojot drošības nepilnības atklāšanas procesa nosacījumus, proti, būs saglabāti pierādījumi un informēta kompetenta iestāde.

Šobrīd Krimināllikums paredz, ka par patvaļīgu piekļūšanu automatizētai datu apstrādes sistēmai var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai ar naudas sodu. Iesaistoties drošības nepilnības atklāšanā, persona piekļūst automatizētas datu apstrādes sistēmas resursiem, pārvarot sistēmas aizsardzības līdzekļus. Pašreizējā Krimināllikuma norma nosaka, ka persona saskaņā ar Krimināllikumu nav tiesīga piekļūt iepriekš minētajiem resursiem un, to izdarot, iestājas kriminālatbildība.

Likumprojekta mērķis ir papildināt Krimināllikuma attiecīgā panta dispozīciju, nosakot, ka persona tiks atbrīvota no atbildības par piekļūšanu automatizētai apstrādes sistēmai, ja tas būs veikts, ievērojot atbildīgas drošības nepilnības atklāšanas procesa nosacījumus un kārtību, proti, fiksējot un saglabājot pierādījumus un iesniedzot ziņojumu kompetentajai drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV vai Militārās izlūkošanas un drošības dienestam par konstatēto drošības nepilnību informācijas sistēmās.

Ņemot vērā minēto, kriminālatbildība iestāsies, ja patvaļīga piekļūšana būs vērsta pret automatizētu datu apstrādes sistēmu, kas apstrādā informāciju, kura saistīta ar valsts politisko, ekonomisko, militāro, sociālo vai citu drošību. Izņēmums gan būs gadījumi, kad ir ievēroti atbildīgas drošības nepilnības atklāšanas procesa nosacījumi un kārtība.

Aizsardzības ministrija skaidroja, ka arī Informācijas tehnoloģiju drošības likums tiek papildināts ar atbildīgu drošības nepilnības atklāšanas procesu, kas sniedz iespēju valsts un pašvaldību informācijas sistēmu vai elektronisko sakaru tīklu drošības nepilnību atklāšanā iesaistīties ikvienam interesentam, ētiskajam hakerim vai pētniekam.