Krasovicka dēla biznesam Jūrmalas dome vasaras kafejnīcai vietu iznomā par simbolisku summu

© Gints Ivuškāns/ f64 photo agency

Jūrmalas mēra Gata Trukšņa politiskās veiksmes pamatā bijusi pretimnākšana pilsētniekiem. Kūrorpilsētas zemei ir augsta kadastrālā vērtība. Mērs piešķīra jūrmalniekiem 70% atlaides nekustamā īpašuma nodoklim. Arī turīgajiem ekskluzīvo ēku īpašniekiem. Draudzīgiem uzņēmējiem Jūrmalā bija īpaša domes labvēlība.

ZZS sponsors Jūlijs Krūmiņš ātri saņēma būvatļaujas sava kvartāla celšanai. Cits ziedotājs - ceļu būves firma Liktenis - miljoniem vērtus domes pasūtījumus. Truksnis bijis draudzīgs arī pret bijušajiem Parex bankas īpašniekiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki. Kargins ticis pie zonējuma maiņas, lai izbūvētu parku pie savas mājas kāpās. Savukārt, viņa biznesa partnera Viktora Krasovicka dēla pārstāvētā pludmales kafejnīca par simbolisku samaksu tikusi pie labas vietas Bulduros.

Bulduros ir kafejnīca Legend Beach. Viena no Jūrmalas dārgākajām izklaides vietām. Pašvaldībai maksā nomas maksu 1200 eiro par sezonu. Citās Jūrmalas kafejnīcās ir citas attiecības ar Jūrmalas domi. Tās maksā nomas maksu 5 000 - 20 000 eiro par sezonu.

Jūrmalā ir liela konkurence par iespējām pludmalē rīkot vasaras kafejnīcas. Jau otru gadu pēc kārtas pretendentus uz zemes nogabaliem nosaka izsolēs. Pilsētas centrā uz vietu pretendē pieci, septiņi tirgotāji, kas izsoles sākumcenu parasti pieckāršo. Legend beach kaimiņš par savu vasaras kafejnīcu nosolījis 13 000 eiro, otrā pusē esošais individuālais uzņēmums - 10 000 gadā.

Īpaša interese bijusi par Legend Beach pleķi, kas atrodas blakus Valērija Kargina mājai Bulduros. Uz tā nomu pieteicās astoņi uzņēmēji, kas darbojas vasaras kafejnīcu biznesā. Izsole notika janvārī un februrāri četrās kārtās. Izsolē summa pieauga līdz 220 000 eiro.

Taču tad notika kaut kas neparasts. Pašvaldība nevis turpināja izsoli, bet gan to pārtrauca. Ierēdņi domes lēmumā ierakstīja, ka solīšanu turpināt nav vērts, jo tik daudz tik un neviens nemaksāšot. Pašvaldība nedeva iespēju noskaidrot uzvarētāju, ne arī tam samaksāt nosolīto nomas maksu.

25.maijā sarīkoja jaunu izsoli. Tajā piedalījās iepriekšējais 2015.gada zemesgabala nomnieks un divi uzņēmumi. Mūsu izpēte liecina, ka tie varētu būt savstarpēji saistīti. Nav ziņu, ka tie būtu strādājuši pludmales kafejnīcu biznesā.

Izsole ātri bija galā un ar 1200 eiro tajā uzvarēja SIA Smiļga properties. 25% tajā pieder uzņēmumam, kura prokūrists ir eksbaņķiera Viktora Krasovicka dēls Georgijs. Firmas vadītāju sauc Aleksejs Zagrebeļnijs.

Bija jau maija beigas. Dome skaidro, ka vajadzējis līdz vasarai ātrāk tikt skaidrībā, kas saimniekos zemesgabalos. Vidējās cenas bijušas daudz zemākas par solītajiem 220 000, tādēļ bijis kaut kas jāmaina un jārīko otra izsole.

RITA SPROĢE Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece

Tā ir izsoles sākuma cena un pirmais solis kā visās normālās izsolēs. Un izsolē piedalījās, manuprāt, vairāki pretendenti. Trīs. Es nezinu, trīs vai kā, es tajā izsolē nepiedalos, ir komisija, kas to dara. Vai Jūrmalas dome izdarīja visu iespējamo, lai piedzītu šo summu no izsoles uzvarētāja vai vismaz otrā vai trešā pretendenta, kas tika solīts? Pirmās izsoles? Manuprāt, jā, jo mums Īpašuma pārvalde strādā vismaz līdz šim es esmu redzējusi, ka darbs norit precīzi un nekādus tādus nepareizus lēmumus neesmu manījusi.

Parex saimnieki jau pierādījuši, ka prot panākt sev ekskluzīvas tiesības Jūrmalā. Lai arī likums to liedz, pirms daudziem gadiem Karginam izdevās Jūrmalas domē dabūt būvatļauju milzu ēkas celtniecībai tieši kāpās. Pašvaldība baņķierim iznomāja arī apkārt esošo zemi, kuru Kargins nekavējoties apjoza ar žogu.

Savukārt Viktoram Krasovickim izdevās panākt veselas ielas slēgšanu savā īpašumā Villa Marta. Lai abpus šai ielai uzbūvētie īpašumi nepaliktu sadalīti. Pretimnākšana notikusi arī šogad. Pilsēta mainīja teritorijas plānojumu, paredzot, ka parku starp Valērija Kargina mitekli un jūru varēs apbūvēt.

Pilsēta jau Kargina dēla Rema uzņēmumam būvatļauju izsniegusi. Tomēr Jūrmalas aizsardzības biedrība administratīvajā tiesā to apstrīdējusi un tiesa šo atļauju apturējusi. Pludmales kafejnīca ir papildus bonuss ar Krasovicki saistītajiem nekustamā īpašumam projektam piekrastē. Uzņēmēji iecerējuši izbūvēt atpūtas insfrastruktūru parkā un kāpās. Ja vien tiesa atjaunos būvatļauju. Nu jau atlaistais mērs no jautājumiem par sadarbību ar bijušajiem Parex baņķieriem atgaiņājas.

Arī šai pavasarī notikusī nomas tiesību izsole Krasovicka dēlam ir izdevīga, jo garantē tiesības eksluzīvajā vietā par tūkstoti gadā strādāt līdz 2020.gada beigām.

Svarīgākais