Rīgas lidostas darbinieki palīdz lapsas ievainotam klijānam

© Lidosta "Rīga"

Nedēļas sākumā, veicot ikdienas putnu un dzīvnieku kontroles monitoringu gandrīz 700ha plašajā lidostas teritorijā, lidostas "Rīga" darbinieki konstatēja, ka līdzšinējiem diviem pastāvīgajiem teritorijas iemītniekiem - peļu klijāniem (Buteo buteo), kas mitinās lidlaukam pieguļošajās teritorijās, ir piepulcējušies vēl daži jaunpienācēji, kas acīmredzot lidostas teritoriju novērtēja par piemērotu atpūtas vietu spēku uzkrāšanai tālākam ceļam.

Starptautiskās lidostas "Rīga" putnu un dzīvnieku kontroles speciāliste Dzintra Guļāne stāsta: "Novērojot putnus atklājās, ka visi ieceļojušie klijāni, izņemot vienu, ir devušies tālāk. Pēc ornitologu domām palikšanas iemesls klijānam bija vēlme Rīgas lidostas apkaimē sameklēt otru pusīti. Esošais klijāns un jaunpienācējs arī sadraudzējās, par ko liecināja viņu uzvedība.

Neraugoties uz to, ka putni ir pieraduši pie teritorijas, tie tomēr ir uzmanīgi un neļauj sevi fotografēt. Bet pirmdienas rītā, apgaitas laikā, es ļoti nopriecājos, kad ieraudzīju, ka klijāns nemūk un būs iespēja viņu aplūkot tuvumā un uzņemt foto. Tomēr, pietuvojoties sapratu, ka šī pozēšana ir piespiedu un viņš nevar aizlidot.

Turpinot novērošanu atklājās, ka putns ir guvis traumu. Man tuvojoties tas skrēja, bet kļuva skaidri redzams, ka klijāns nespēj pacelties spārnos un nevairās no cilvēkiem.

Apskatot apkārtni un mēģinot izlasīt pēdu rakstu sniegā, veidojās iespējamā savainojuma situācija: tā, kā putnam apkārtne bija sveša un lidojums notika naktī, klijāns varēja sapīties dzeloņdrāšu žogā. Ārpus žoga līdzās esošās lapsas pēdas liecina, ka varēja notikt cīņa starp lapsu un putnu, kuras rezultātā putns tomēr izrāvās un pēdējiem spēkiem pārlidoja iekšpusē, paglābjoties no lapsas.

Lai putnam sniegtu palīdzību, es satinu viņu savā apģērbā un nogādāju uz Lidlauka vadības departamenta ēku. Ievainojums izrādījās gana nopietns un putnam bija nepieciešama profesionāla aprūpe. Ar Latvijas dabas muzeja palīdzību izdevās uzmeklēt savvaļas putnu un dzīvnieku aprūpes entuziasti no Tukuma rajona - Annu Žīguri, pie kuras putns tika nogādāts uz rehabilitācijai. Tomēr ievainojums bija nopietnāks, kā sākotnēji likās un spārniņš bija arī apsaldēts, tāpēc ar veterinārārstes Marikas Kasperžakas palīdzību, ievainotais klijāns tika nogādāts veterinārajā klīnikā Rīgā, kur tam veica operāciju, lai lauzto spārna kaulu savienotu ar īpašu metāla stieni. Šobrīd putns gādīgā aprūpē atgriezies Tukumā atveseļojas, lai pēc pilnīgas atlabšanas atgrieztos dabiskajā vidē pie savas sugas brāļiem."

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais