Vēlas regulēt arī e-cigaretes

Ar visai asiem pārmetumiem vienam otra virzienā sākušās diskusijas par elektronisko jeb ecigarešu izplatīšanu Latvijā. Tā kā ecigarete likuma izpratnē nav tabakas izstrādājums, uz to neattiecas reklāmas ierobežojumi. Taču ecigarete nav arī parastā cigarete – tās būtiski atšķiras, vispirms ecigaretei nav dūmu.

Sabiedrībai ecigaretes patiešām ir jaunums, tāpēc pašlaik ir laba augsne dažādas informācijas izplatīšanai.

Uzdod regulēt

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija uzdevusi Veselības ministrijai izstrādāt tiesisko regulējumu ecigarešu izplatīšanai. Apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis (TP) kā argumentu, kāpēc ecigarešu izplatīšana ir jānoregulē likumā, sauc faktu, ka elektroniskās cigaretes tāpat kā parastās satur nikotīnu, kas ir spēcīga atkarību izraisoša viela.

"Lai nemaldinātu sabiedrību par ecigarešu lietošanas nekaitīgumu, jau tuvākajā laikā jānosaka šo cigarešu izplatīšanas kārtība un lietošanas ierobežojumi," ir pārliecināts deputāts. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Sarmīte Kapeika pastāstīja, ka atsevišķi ecigarešu izplatītāji jau ir sodīti par negodīgu un maldinošu reklāmu.

Nepiekrīt sodam

Tomēr ecigarešu ienākšana Latvijā jau sākusies ar skandālu. Ar skarbiem vārdiem PTAC, Veselības ministrijas un tabakas izplatītāju virzienā vērsies ecigarešu tirgotājs uzņēmums Futur Lab, kas sodīts par maldinošas reklāmas izplatīšanu. Kompānijas pārstāvis Jānis Riņķis šo reklāmu, kas esot bijis "viens neliels plakāts pie uzņēmuma veikaliņa tirdzniecības centrā Spice", sauc par "it kā maldinošu", jo nepiekrīt PTAC rīcībai un uzskata to par nepamatotu. Kā stāsta J. Riņķis, karu pret elektroniskajām cigaretēm uzsākuši tabakas jeb īsto cigarešu tirgotāji, jo tieši pēc viņu iniciatīvas sodīti ecigarešu izplatītāji.

Futur Lab valdes loceklis Keleči Kenedijs Okorie nepiekrīt PTAC apgalvojumam, ka uzņēmums elektroniskās cigaretes reklāmā sniedzis patērētājus maldinošu informāciju (par to, ka elektroniskā cigarete ir daudz veselīgāka nekā parastā cigarete un ka tā palīdz atmest smēķēšanu).

Uzskata par alternatīvu

E-cigarešu izplatītāji uzskata savu produktu par alternatīvu smēķēšanai, un tāpēc "jo dīvaini šķiet, ka tieši pēc tabakas industrijas ieteikumiem rīkojas gan Veselības ministrija, gan patērētāju tiesību aizsargi, gan arī Saeima", teikts Futur Lab paziņojumā. Pēc Veselības ministrijas datiem, katru gadu Latvijā ar smēķēšanas izraisītām slimībām mirst vidēji 4000–5000 cilvēku, taču tas neesot kavēklis, lai liktu šķēršļus smēķēšanas alternatīvai.

PTAC uzņēmumam esot piemērojis bargāko no Negodīgas komercprakses aizlieguma likumā paredzētajiem ietekmēšanas līdzekļiem – administratīvo sodu, lai gan likumā tas norādīts tikai kā galējs līdzeklis nepakļaušanās gadījumā. "Mūsu uzņēmums jau bija pārtraucis izvietot strīdīgo reklāmu pēc pirmā brīdinājuma. Tas, ka tika piemērots tik bargs sods, liek domāt par amatpersonu ieinteresētību šā biznesa graušanā," norāda uzņēmuma valdes locekļi.

Kas ir ecigarete?

Futur Lab skaidro, ka tā ir elektroniska iekārta, kura, karsējot ūdeni un tajā izšķīdinātas vielas, ar tvaiku palīdzību rada dūmu efektu, ko cilvēks var ieelpot. Elektroniskajā iekārtā tiek ievietots konteiners ar šķidrumu, kurš satur nikotīnu, aromatizatorus un citas pārtikā izmantotas piedevas. Konteineri atšķiras ar aromātiem un nikotīna saturu tajos, un ir pieejami tādi, kas vispār nesatur nikotīnu.

"Neviena no ecigaretēs esošajām vielām, izņemot nikotīnu, nekad nav tikušas atzītas par kaitīgām cilvēka veselībai. Neviena no Eiropas Savienības dalībvalstīm nav atzinusi elektronisko cigarešu kaitīgumu un kādā veidā ierobežojusi to tirdzniecību," stāsta uzņēmuma valdes locekle Ilva Banka-Okorie. Viņa arī uzsver, ka šo izstrādājumu atļauts lietot visās publiskās vietās. Turklāt atšķirībā no parastajām cigaretēm tas nerada smaku un neapdraud apkārtējos. Tajā nav tādu kancerogēno vielu kā darva un neskaitāmu citu ķimikāliju, kas sastopamas tabakas izstrādājumos.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais