Naudu veselības aprūpei bēgļiem piešķir

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Veselības ministrija iesniegusi valdībā prasību piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem gandrīz 30 000 eiro par patvēruma meklētājiem sniegto veselības aprūpi, tostarp par neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumiem uz patvēruma meklētāju izmitināšanas centru Mucenieki un Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru Daugavpilī.

Valdība otrdien šo Veselības ministrijas lūgumu apstiprināja un nauda tiks piešķirta.

Neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī primāro, sekundāro (slimnīcu) un ambulatoro veselības aprūpi personām, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošana un uzņemšana Latvijā, nodrošina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) un Nacionālais veselības dienests. Veselības ministrijas dati liecina, ka laikā no šā gada 1. janvāra līdz 31. augustam tika nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība, kā arī citi veselības aprūpes pakalpojumi patvēruma meklētājiem kopsummā par 28 689 eiro. Nacionālais veselības dienests nodrošināja, lai patvēruma meklētāji saņemtu veselības aprūpi ārstniecības iestādēs (kopumā par 19 156 eiro) - akūta zobārstniecības palīdzība sniegta 13 gadījumos Rīgas 1. slimnīcā un Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā, 26 gadījumos sniegta primāra veselības aprūpe Iekšlietu ministrijas poliklīnikā, savukārt ambulatora palīdzība sniegta vairākās slimnīcās un poliklīnikās (kopumā reģistrētas 523 epizodes) - Bērnu slimnīcā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā (vislielākais sniegtās aprūpes apjoms), Rīgas Austrumu slimnīcā, Stradiņa slimnīcā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Vidzemes slimnīcā, Rēzeknes slimnīcā, Ludzas medicīnas centrā, kā arī Rīgas dzemdību namā. Latvijas ārstniecības iestādes iegādājušās arī vakcīnas atsevišķiem patvēruma meklētājiem, piemēram, Rīgas Austrumu slimnīcā reģistrētas divas šādas procedūras (nav gan minēts vakcīnas veids), centralizēti iegādāti divi flakoni tuberkulīna, kā arī kombinētā vakcīna pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu un poliomielītu (valdībai iesniegtajā dokumentā nav minēts, kura slimnīca to iegādājusies, finansējums paredzēts Nacionālajam veselības dienestam).

Savukārt ātrās palīdzības brigādes šāgada astoņos mēnešos izpildījušas 88 izsaukumus pie patvēruma meklētājiem, šo izsaukumu izmaksas ir 9533 eiro. 51 NMPD izsaukums bijis uz Muceniekiem Ropažu novadā Rīgas rajonā (tas ir vidēji 6,5 izsaukumi mēnesī) un 37 ātrās palīdzības izsaukumi uz izmitināšanas centru Daugavpilī.

Veselības ministrijā Neatkarīgajai paskaidro, ka rīcības plāns patvēruma meklētāju uzņemšanai paredz, ka no Iekšlietu ministrijas budžeta tiek finansēta patvēruma meklētāju sākotnējā veselības pārbaude, ierodoties Latvijā, taču palīdzībai akūtās situācijās, ārstēšanai nauda veselības nozarei nav piešķirta budžeta ietvaros. Rīkojums paredzot, ka to apmaksā pēc fakta - ārstē, apmaksā no esošajiem līdzekļiem, pēc tam izraksta rēķinu.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais