Eksperts: Nākotnē varētu pieaugt pieprasījums pēc ekotūrisma

© Vladislavs Proškins/ f64 photo agency

Nākotnē globālajā tirgū varētu pieaugt pieprasījums pēc ekotūrisma, jo cilvēki arvien domā par vides aizsardzību un videi draudzīgiem risinājumiem, aģentūrai LETA prognozēja biedrības "Latvijas Ekotūrisma savienība" pārstāvis Ēriks Leitis.

"Ekotūrisms, viennozīmīgi, ir perspektīvs, jo vairāk pievērš uzmanību tieši vides aizsardzībai, un tūrists, kas iziet cauri ekotūrisma maršrutam, iegūst vides izglītības komponenti. Līdzīgi ir semināros, konferencēs un arī ekoskolās, kur bērni var saņemt vides izglītību un attīstīt kopējo vides apziņu. Arī ekotūrismā ar atpūtas, prieka un baudas starpniecību var iegūt to pašu. Šim tūrisma novirzienam noteikti varētu būt perspektīva," pauda Leitis.

Leitis teica, ka ekotūrisms ir populārs Latīņamerikā, Centrālamerikā, piemēram, Kostarikā, kas bija viena no pirmajām zemēm, kur sāka ieviest ekotūrismu. Tāpat ekotūrisms ir populārs Austrālijā, Jaunzēlandē. Savukārt Eiropā populārāks ir ilgtspējīgais tūrisms, kas ir daudz plašāks nekā ekotūrisms. "Ilgtspējīgajam tūrismam ir līdzīgas komponentes, bet nav tik stingri definēta ienākumu virzīšana vides aizsardzībai un vietējo iedzīvotāju atbalstam. Taču arī tajā ir komponentes, kas saistās ar ilgtspējīgu attīstību - gan sociālais aspekts, gan vides aspekts, gan ekonomiskais aspekts," pauda eksperts, piebilstot, ka ilgtspējīgais tūrisms ir populārs Vācijā, Zviedrijā, Francijā un Lielbritānijā.

Leitis piebilda, ka Latvijā šobrīd ekotūrisms ir vairāk brīvprātīgs, jo neatbilst starptautiskajai definīcijai, kuras priekšnoteikums ir komersantam daļu peļņas ieguldīt vides aizsardzībā un vietējo iedzīvotāju labklājībā. Lai ekotūrismu attīstītu, vairāk jāstrādā mārketinga jomā, jāizveido parauguzņēmumi un pilotprojekti, jāsāk akcentēt ekotūrisms savā uzņēmējdarbības jomā. "Perspektīva ir, tikai jāstrādā valsts un pašvaldību līmenī. Varbūt uzrodas arī kādi iniciatori, privātie investori, kas to var uzsākt, jo īpašu subsīdiju ekotūrismam nevarētu būt - nav tādas programmas," viņš pauda.

Ekotūrisms ir ilgtspējīgs, videi draudzīgs tūrisms, kura galvenais mērķis ir veicināt dabas un kultūras vērtību izzināšanu un vides aizsardzību, kā arī pilnveidot sabiedrībā vides izglītību un apziņu.

"Latvijas Ekotūrisma savienība" ir nevalstiska organizācija, kas dibināta 2000.gada jūlijā un darbojas visā Latvijas teritorijā. "Latvijas Ekotūrisma savienības" darbības mērķis ir veicināt tūrisma attīstību visos Latvijas reģionos, kas būtu balstīts uz Latvijas dabas un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas, vides izglītības un lauku iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanas principiem.

Svarīgākais