Plāno izmaksāt 22 895 eiro kompensācijas par ĀCM dēļ likvidētām cūkām

© f64/ Nora Krevneva

Lai cūkkopju saimniecībām, kā arī biteniekiem izmaksātu kompensācijas par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ likvidētajiem dzīvniekiem un Amerikas peru puves dēļ iznīcinātajām bišu saimēm, no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plānots novirzīt 22 895 eiro, liecina valdības 10.oktobra sēdes darba kārtība.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, dzīvnieku īpašniekiem zemnieku saimniecībās "Stradi", "Rubeņi" un "Cīruļi" radās materiāli zaudējumi, ganāmpulkā apkarojot ĀCM, kur šovasar tika nokauti kopumā 197 cūku dzimtas dzīvnieki. Tā kā "Rubeņi" pirms mēra uzliesmojuma novietnē gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA "Marger" bija piegādājusi vairākus cūku liemeņus, kas par piegādi samaksāja, par šo liemeņu īpašnieku uzskatām SIA "Marget", kam arī pienākas kompensācija atbilstoši produktu iegūšanas pašizmaksas vidējai vērtībai.

Plānots, ka "Stradu" īpašniekam par septiņām likvidētām cūkām kompensācijā izmaksās 1494 eiro, "Rubeņi" īpašniekam par 122 cūkām - 15 196 eiro, "Cīruļi" īpašniekam par 48 cūkām - 3471 eiro, bet SIA "Marget" par izņemto svaigo cūkgaļu - 492 eiro.

Saskaņā ar iepriekš izdotajiem rīkojumiem par pieaugušu sivēnmāti vai kuili kompensācija ir 170 eiro, par nobarojamo cūku vai jauncūku - 120 eiro un par piena sivēnu - 35 eiro.

Tāpat noteikumu projekts paredz izmaksāt 2241 eiro kompensāciju biteniecei Inārai Zemei, kuras saimniecībā nācies iznīcināt 25 reģistrētas bišu saimes Amerikas peru puves dēļ. Šajā gadījumā kompensācijas apmērs ir 89,64 eiro par katru iznīcināto bišu saimi.

ZM skaidrojumā norādīts, ka ministrija nodrošinās, lai atbilstoši Eiropas Savienības tiesību aktiem valsts budžetā daļēji tiktu atgūti līdzekļi par dzīvnieku īpašniekiem izmaksātajām kompensācijām saistībā ar salmonelozes apkarošanas programmu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.