Latvijas konkurētspējas kavējošais apstāklis ir augstie darbaspēka nodokļi

© http://www.o1visa.com/

Latvijas konkurētspējas galvenais kavējošais apstāklis ir nodokļu politikas trūkums un augstie darbaspēka nodokļi, kurus nepieciešams mazināt, lai biznesa vide un valsts ekonomika kopumā attīstītos, šodien biznesa forumā "Izaicinājumi biznesa vidē" Tukumā pauda tā dalībnieki.

Domnīcas "Certus" valdes priekšsēdētājs Juris Grīnvalds prezentācijā skaidroja, ka pašreiz jādomā par to, kā palielināt nodokļu ieņēmumus, nevis tos ceļot, bet gan motivējot uzņēmējus maksāt nodokļus.

Paneļdiskusijas dalībnieki arī izteica viedokli, ka vispirms nepieciešams mazināt birokrātijas slogu, kā arī skaidrot sabiedrībai un uzņēmējiem, kur tiek tērēta viņu samaksātā nodokļu nauda, jo citādi uzņēmējiem trūkst vēlmes atbalstīt valsts budžetu. Diskusijas dalībnieki nonāca pie secinājuma, ka patlaban ir izveidojusies situācija, ka ierēdniecība savas attieksmes dēļ rada nelabvēlīgu augsni biznesam, tāpēc, mainot pieeju, Latvija var panākt daudz lielāku ekonomikas izrāvienu, nevis stagnēt, kā tas ir pašreiz.

Tukuma uzņēmēju nedēļas laikā šodien notika arī "Eksporta pēcpusdiena", kur vairāki uzņēmumi dalījās savā pieredzē par sadarbību ar zinātniekiem un inovāciju radīšanu, kā arī klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar dažādiem atbalsta instrumentiem biznesa attīstīšanai. Vairāku uzņēmumu pārstāvji abu pasākuma dienu noslēgumā dalījās ar informāciju, lai iedvesmotu klātesošos nebaidīties izvirzīt augstus mērķus darbības attīstībai Latvijā un eksporta jomā.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš sacīja, ka LTRK mērķis ir rosināt uzņēmējus būt aktīviem Rīgā un reģionos, jo tikai tā var uzzināt viņu galvenās problēmas un diskusiju rezultātā rast risinājumus. "Dalība "Uzņēmēju nedēļā" Tukumā ir jauna pieredze organizācijai, kas, cerams, kļūs par labu tradīciju," pauda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Arī bankas "Citadele" Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītāja Ieva Vērzemniece sacīja, ka biznesa forums uzņēmējiem ir lieliska iespēja ne tikai uzzināt daudz ko jaunu, iedvesmoties jauniem sasniegumiem, bet arī iepazīties un atrast jaunus partnerus. Viņa arī pastāstīja, ka banka "Citadele" Latvijā kredītos uzņēmējiem šī gada pirmajā pusgadā ir piešķīrusi 57,7 miljonus eiro. Visvairāk "Citadele" ir kreditējusi tieši mazos un vidējos uzņēmumus, kuriem piešķirti 28,3 miljoni eiro, kas ir par 57% vairāk nekā pērn.

Viņa atgādināja, ka banka "Citadele" šogad sāka produktu sēriju "Atbalsta kredīts", kas pielāgota dažādu nozaru mazo un vidējo uzņēmumu vajadzībām un, piemēram, uzņēmumiem un zemnieku saimniecībām dod iespēju saņemt kredītus līdz pat 20 000 eiro, balstoties uz klienta naudas plūsmu un bez īpašuma ķīlas nepieciešamības.

Pasākumu rīkoja LTRK un Tukuma novada dome sadarbībā ar banku "Citadele" un A/S “Liepājas papīrs”.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikrouzņēmumi, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 1 600 individuāli biedri un vairāk kā 60 uzņēmēju biedrības.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.