KNAB savulaik esot pārbaudījis NSL ziedojumus

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savulaik esot pārbaudījis bijušo partijas "No sirds Latvijai" (NSL) biedru paustās aizdomas par problēmām ar politiskā spēka finansējumu.

Pirms diviem gadiem, pirms 12.Saeimas vēlēšanām, vairāki bijušie NSL biedri Arnis Kauliņš, Aivars Rudzāts un Liene Cipule bija vērsušies prokuratūrā, KNAB, Drošības policijā, Satversmes aizsardzības birojā (SAB) un Uzņēmumu reģistrā par iespējamu dokumentu viltošanu partijas reģistrācijas procesā. Tāpat iesniegumā bija minētas bažas par iespējamu ārvalstu līdzekļu saņemšanu. Cipule aģentūrai LETA šodien sacīja, ka toreiz iesniegumā bija minēts arī tas, ka ir divi konti - partijas un kustības konts.

KNAB pēc šī iesnieguma saņemšanas informēja, ka sāks pārbaudīt jautājumu par ziedojumiem, pastāstīja Cipule, atsaucoties uz saņemto atbildi no KNAB. Šogad Cipule saņēmusi atbildi arī no SAB, ka tiks pārbaudītas arī bažas par iespējamu ārvalstu finansējumu, klāstīja bijusī partijas biedre.

KNAB 2014.gada oktobra atbildes vēstulē norādīts, ka birojs sāka vairāku dāvinājumu (ziedojumu) papildu pārbaudi, ņemot vērā bijušo partijas biedru paustās aizdomas par iespējamo politiskā spēka ārvalstu izcelsmes finansēšanu no nezināmiem avotiem Krievijā un sadalīšanu starp partijas biedriem ziedojumu veikšanai.

Cipule aģentūrai LETA skaidroja, ka toreiz informāciju par iespējamām problēmām guvusi no Viestura Tamuža, kurš darbojies partijas valdē, bet vēlāk no tās tika izslēgts. Viņš esot bijis ārzemēs, bet atgriežoties konstatējis, ka kasē ieplūdušas lielas summas "no nesaprotamiem cilvēkiem". Tad atsevišķi biedri cēluši trauksmi par šo situāciju, atminās Cipule.

Kā ziņots, KNAB kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, iespējams, aizturējis arī savulaik ar partiju NSL saistīto Jorenu Raitumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Raitums savulaik sadarbojies ar NSL un esot bijis atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar partijas budžetu. NSL līdere Inguna Sudraba aģentūrai LETA uzsvēra, ka Raitums nekad nav bijis partijas biedrs un partijā aktīvi nedarbojas. Intervijā žurnālam "Ir" 2014.gadā Sudraba skaidrojusi, ka Raituma amats atbilst finanšu direktora postenim un viņš ir augstas kvalifikācijas profesionālis finanšu jomā. "Jorens Raitums ir mūsu kustības biedrs un sniedz padomus finanšu jautājumos," viņa tolaik stāstīja.

LETA iepriekš vēstīja, ka 2014.gadā no NSL izstājās vairāki partijas biedri. 2014.gada jūlija beigās NSL tā brīža valdes loceklis uzņēmējs Tamužs paziņoja, ka nepiedalīsies Saeimas vēlēšanās no šī politiskā spēka saraksta, pārmetot partijas finansēšanu "no nezināmiem avotiem". Tamužs arī izstājās no partijas.

Latvijas Radio 2014.gada septembrī vēstīja, ka Tamužs pameta partiju īsi pēc tam, kad jūlijā partijas kasē iebira prāvi ziedojumi. Tamužam un ne tikai viņam tolaik esot radušās aizdomas par ziedotās naudas izcelsmi. Vēlāk jau viņš bilda, ka "tā ir shēma, tās ir atsevišķu cilvēku intereses. Domāju, ka Jorens [Raitums] ir šo cilvēku pārstāvis, kas kūrē visas naudas plūsmas, no kurienes tās nāk un it kā tiek ziedotas partijai". "Ar milzīgu varbūtību uzskatu, ka tā ir Krievijas nauda un ka tas ir Krievijas interešu pārstāvēšanas veids," tolaik pauda Tamužs.

Lēmumu izstāties no partijas 2014.gada augustā pieņēma arī toreizējā politiskā spēka kandidāte 12.Saeimas vēlēšanās Cipule. Viņa aģentūrai LETA toreiz sacīja, ka lēmums izstāties no partijas tapa ilgi un vispirms tas ir saistīts ar nesaprotamiem ziedojumiem, kā arī ar nepietiekami demokrātisku lēmumu pieņemšanas procesu.

Latvijā

VSIA “Latvijas valsts ceļi” (LVC) ir izsludinājusi apjomīgu iepirkumu ceļu apgaismojuma uzturēšanai un modernizācijai. Vieni no pretendentiem esot Valsts kontroles izgaismoto dārgo auto elektrouzlādes staciju būvētāji – SIA “Reck”.

Svarīgākais