Kučinskis: Baltijas valstīm jāstrādā, lai "Rail Baltica" projekts tiktu realizēts

© F64

Baltijas valstīm ir jābūt vienotām un jāstrādā, lai "Rail Baltica" projekts tiktu realizēts, tā tikšanās laikā ar Igaunijas ārlietu ministru Jirgenu Ligi norādījis Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kā aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas pārstāve Lita Juberte-Krūmiņa, tikšanās laikā Kučinskis akcentēja, ka Latvijā un Igaunijā ir labs progress projekta "Rail Baltica" attīstībā.

Sarunas laikā tika apspriesta gatavošanās debatēm par nākamo Eiropas Savienības (ES) Finanšu perspektīvu.

"Mums arī nākamajā plānošanas periodā būs nozīmīgas ES fondu investīcijas. Esam elastīgi kopīgi rast risinājumus ES budžetā attiecībā uz jauniem problēmjautājumiem - migrāciju un iekšējo un ārējo drošību -, taču fokusam jāsaglabājas uz ES iekšējās attīstības veicināšanu. Jākoncentrējas uz to, kā vislabāk un ātrāk sasniegt jēgpilnu ES dalībvalstu un reģionu atšķirību izlīdzināšanos," sacīja Kučinskis.

Tāpat tika pausts atbalsts Bratislavas ceļvedī noteiktajiem mērķiem un konkrētiem pasākumiem migrācijas un ārējo robežu jomā. Prioritāte ir plūsmu apturēšana - ES ārējo robežu stiprināšana un Eiropas Robežu un krasta apsardzes ātra izveide.

Jau vēstīts, ka Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas projekta "Rail Baltica" kopējās izmaksas var sasniegt piecus miljardus eiro, šodien preses konferencē sacīja "Rail Baltica" īstenotājas AS "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Rubesa uzsvēra, ka, projekta aprisēm kļūstot reālākām, ir skaidrs, ka "Rail Baltica" projekta izmaksas visās Baltijas valstīs būs lielākas nekā iepriekš lēstie 3,68 miljardi eiro.

Latvijas valdība šā gada 9.augustā apstiprināja "Rail Baltica" dzelzceļa līnijas trases izvietojumu Latvijas teritorijā, izņemot strīdīgo Salacgrīvas posmu, par kuru konsultēsies ar Eiropas Komisiju.

Lietuvas valdība "Rail Baltica" dzelzceļa līnijas trasi no Kauņas līdz Latvijas robežai varētu apstiprināt šā gada decembrī, šodien mediju pārstāvjiem atzina Lietuvas Transporta un komunikāciju ministrijas pārstāvis Nerijs Kaučiks. Savukārt Indreks apliecināja, ka Igaunijā "Rail Baltica" dzelzceļa līnijas trase ir formāli apstiprināta, bet joprojām norit publiskās diskusijas.