Premjers: Latvijā strādājošiem ārvalstu portāliem jākļūst caurredzamiem

© f64/ Romāns Kokšarovs

Arī Latvijā strādājošiem ārvalstu portāliem jākļūst caurredzamiem, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

LETA jau ziņoja, ka valdība šodien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu piešķirt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tiesības bloķēt piekļuvi negodprātīgām tīmekļa vietnēm. Valdības šīs dienas lēmums pagaidām attieksies uz tīmekļa vietnēm ar ".lv" domēnu, taču ar interneta tehnoloģiju nozari vēl tiks diskutēts par iespējām bloķēt negodprātīgas vietnes ar ".com" un citiem domēniem.

Premjers stāstīja, ka tādējādi plānots valstī apkarot ēnu ekonomiku e-komercijas jomā. "Uz diviem miljoniem iedzīvotāju Latvijā reģistrēti 180 000 interneta veikalu. Mums ir nepieciešams panākt, lai visi maksātu nodokļus, pretējā gadījumā tiek diskreditēti tie, kas nodokļus maksā. Esmu pārliecināts, ka nozares sakārtošanas process būs veiksmīgs," uzsvēra Kučinskis.

Premjers minēja Igaunijas piemēru, kur e-komercijas vide ir sakārtota tiktāl, ka jebkurš komersants, kas sāk darbību valstī, piemēram, "booking.com", tiek reģistrēts, viņu darbība ir caurskatāma, tādēļ nepastāv iespēja izvairīties no nodokļu nomaksas.

"Pagaidām Latvijā speram pirmo soli, atrisinot jautājumu ar ".lv" domēnu, bet turpmāk tiks lemts par tālākiem nozares sakārtošanas pilnveides soļiem. Ieklausoties nozares pārstāvju teiktajā, tīmekļa vide ir jāpadara caurredzama tā, lai katrs, kas Latvijā gūst labumu, dalītos ar sabiedrību, ieskaitot ārzemju portālus," piebilda premjers.

Svarīgākais