Plāno ieviest speciālu nodokli mikrouzņēmumiem

Valdība vakar konceptuāli vienojās ieviest jaunu – mikrouzņēmuma –nodokli, kas aizvietos vairākus citus ar uzņēmējdarbību saistītus nodokļus. Plānots, ka jaunā nodokļa likme būs 20 procentu no apgrozījuma.

Likumprojekts Par mikrouzņēmuma nodokli paredz, ka jaunais nodoklis ietvers valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par mikrouzņēmuma darbiniekiem. Tas ietvers arī uzņēmuma ienākuma nodokli, ja mikrouzņēmums atbilst uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātāja pazīmēm, kā arī mikrouzņēmuma īpašnieka iedzīvotāju ienākuma nodokli par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu daļu. Plānots, ka jaunā nodokļa likme būs 20 procentu no apgrozījuma. Ja mikrouzņēmuma darbinieku skaits ceturksnī pārsniegs piecus darbiniekus, likmei pieskaitīs divus procenta punktus par katru papildu nodarbināto darbinieku.

Likumprojekts paredz, ka par mikrouzņēmumu varēs dēvēt tādu uzņēmumu, kas ir individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, cita fiziskā persona, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kura ir izvēlējusies maksāt mikrouzņēmuma nodokli un atbilst vairākiem

kritērijiem, tas ir, tās apgrozījums nepārsniegs 70 000 latu gadā, tajā strādās ne vairāk kā pieci darbinieki, kuru atalgojums nepārsniegs 500 latu mēnesī.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Endziņš uzskata, ka šis likumprojekts ir būtiskākais atvieglojums mazajai uzņēmējdarbībai Latvijā.

"Ļoti svarīgi, lai likums kalpotu administratīvā sloga samazināšanai. Līdzekļus, ko līdz šim mikrouzņēmuma vadītājs veltīja grāmatveža algošanai, laiku, ko dažādu dokumentu aizpildīšanai un iesniegšanai pavadīja dažādās valsts pārvaldes iestādēs, tagad uzņēmējs varēs veltīt pamatlietai – preces, pakalpojuma attīstīšanai, ienākumu vairošanai un, iespējams, pat eksporta tirgu meklēšanai," skaidroja J. Endziņš.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdeva Finanšu ministrijai nedēļas laikā saskaņot vairākas normas ar Tieslietu ministriju. Galīgo lēmumu Ministru kabinets varētu pieņemt nākamnedēļ.

***

UZZIŅAI

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas par 2008. gadu, mikrouzņēmumu kritērijiem atbilst 32 200 sabiedrību ar ierobežotu atbildību, kā arī 83 200 saimnieciskās darbības veicēju.