VĒRTS IZMĒĢINĀT: Ķirbju diēta

TIKAI 100 GRAMI ĶIRBJA nodrošina organismu ar trešdaļu tam nepieciešamā dzelzs daudzuma, 15% vitamīna E un 70% vitamīna C diennakts devas © Ilustratīva bilde

Ķirbju diēta ir lielisks veids, kā notievēt garšīgi, ātri un bez mokošas bada sajūtas. Diētas efekts būs acīmredzams, ja no savas ēdienkartes šai laikā izslēgsiet cukuru un sāli, kā arī daudz lietosiet ūdeni un zaļo tēju.

Atšķirībā no citām diētām, kur organisms neuzņem tam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, ķirbju diēta to visu nodrošina. A šo diētu tiek zaudēti liekie kilogrami, bet organisms no tā necieš. To gan neiesaka ievērot ilgāk par divām nedēļām.

100 gramu ķirbja satur tikai 23 kalorijas, turklāt tajā ir daudz vitamīna A - piecas līdz sešas reizes vairāk nekā burkānā. Tāpat ķirbis satur vitamīnus E, C, K, B, PP, beta karotīnu, organismam tik ļoti nepieciešamo dzelzi, cinku, kalciju, kā arī pantotēnskābi (B5) un folijskābi (B9). Bet pats galvenais - tas satur reto vitamīnu T, kas ievērojami uzlabo vielmaiņu, pazemina holesterīna līmeni asinīs, veicina tauku vielmaiņu slodzes laikā un ir galvenais instruments cīņā pret lieko svaru.

Protams, ķirbis satur arī daudz šķiedrvielu, kas uzlabo zarnu trakta darbību, īsā laikā palīdzot izvadīt no organisma kaitīgos toksīnus. Turklāt ķirbī visi šie elementi ir ideāli sabalansēti pareizai vielmaiņas procesu norisei.

Ķirbja pagatavošanas receptes ir ļoti daudzveidīgas - no tā gatavo gan siltos ēdienus, zupas un salātus, gan saldos ēdienus, taču, ievērojot diētu, ir svarīgi atcerēties: gatavojot ķirbi, nedrīkst izmantot taukvielas. Bet, lai organisms uzņemtu visus tam nepieciešamos vitamīnus, ko var dot šī vērtīgā milzu oga, to ieteicams lietot uzturā termiski neapstrādātu - organisms to viegli pārstrādā. Saldināšanai var izmantot medu.

Diētas laikā ir atļauts lietot uzturā gaļu, zivis, dārzeņus, medu, liesu biezpienu un ierobežotā daudzumā - saldos augļus. Dzert atļauts ūdeni, zaļo tēju bez cukura, minerālūdeni un - svaigi spiestu ķirbju sulu. Ja tā negaršo, var piespiest klāt ābolus un/vai burkānus. Jāēd 3-4 reizes dienā un vienmēr konkrētā laikā. Vakariņām jābūt ļoti vieglām, bet pēdējai ēdienreizei - ne vēlāk kā pulksten 18. Diētas laikā strikti jāierobežo sāls un cukura patēriņš.

Pēc ķirbju diētas zaudētie kilogrami atgriežas tikai tādā gadījumā, ja uzturā atkal lietojat miltu izstrādājumus un saldumus.

***

DER ZINĀT

PLUSI

• 1-2 nedēļu laikā iespējams atbrīvoties no 4 līdz 8 kilogramiem liekā svara

• ja diētu apvieno ar aktīvu fizisko slodzi, zaudēto kilogramu skaits var būt vēl lielāks

• uzlabojas sejas krāsa

• ķirbis ir viegls diurētiķis - tas izvada no organisma lieko šķidrumu, sārņus un toksīnus, tādējādi organisms pilnībā attīrās

• uzlabojas miega kvalitāte (ķirbju sula, sajaukta ar medu, iedarbojas kā miega zāles)

• normalizējas holesterīna līmenis asinīs

• ķirbis dod sāta sajūtu, kas nozīmē, ka atšķirībā no citām diētām, nav pastāvīgas bada sajūtas

NEIESAKA

• kuņģa un zarnu slimību gadījumā

• grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā

• bērniem un pusaudžiem



Svarīgākais