Valdība nākamnedēļ varētu vienoties par veselības aprūpes finansēšanas modeli

© F64

Valdība nākamnedēļ varētu vienoties par veselības aprūpes finansēšanas modeli, šādu cerību pēc iknedēļas koalīcijas partiju sanāksmes šodien žurnālistiem pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Ņemot vērā, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK trešdien, 5.oktobrī, iecerējusi frakcijā diskutēt par šo jautājumu un formulēt savu viedokli, valdība šonedēļ vēl neskatīs šo jautājumu.

Kā ziņots, Veselības ministrija ir izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus. Ministrija aizstāvēs to veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kas neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa novirzīt veselībai, teikts konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu".

Savukārt otrais konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā minētais modeļa variants balstās uz obligātās privātās apdrošināšanas iemaksām.

Trešais veselības aprūpes finansēšanas modeļa variants balstās uz valsts budžeta finansējumu, kas nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pārējais pakalpojumu grozs tiktu nodrošināts, balstoties uz konkrētā cilvēka maksātajiem nodokļiem.

Latvijā

Šā gada septembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde, aizturot organizētu noziedzīgu grupu, Rīgā pārtrauca kāda striptīzkluba darbību. Tur ilgstoši bija plaucis sutenerisms. Par šo noziegumu aizdomās tiek turētas piecas personas, četrām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.