Deputāti pārdomā un rosina atļaut tirgot alkoholu 1.septembrī

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē šodien ar astoņu deputātu balsīm tika atbalstīts priekšlikums rosināt Alkoholisko dzērienu aprites likumā izslēgt iepriekš pieņemto normu, kas Zinību dienā, 1.septembrī, liegtu tirgot alkoholu.

Pret šo priekšlikumu nobalsoja divi deputāti.

Komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP) uzsvēra, ka galvenais iemesls šādam lēmumam ir tas, ka ne jau ar aizliegumiem tiks novērsts tas, ka nepilngadīgie lietos alkoholu.

Kā ziņots, Saeima 25.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas neļauj Zinību dienā, 1.septembrī, tirgot alkoholu. Minētā norma nozīmē, ka alkoholu 1.septembrī nevarēs iegādāties ne tikai veikalos, bet arī kafejnīcās un restorānos. Tomēr Valsts prezidents Valdis Zatlers grozījumus likumā neizsludināja un lūdza Saeimu izvērtēt, vai, nosakot, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta 1.septembrī, tiek sasniegts likumdevēja iecerētais mērķis - liegt nepilngadīgajiem jebkādu iespēju iegādāties alkoholiskos dzērienus Zinību dienā, kā arī cīnīties pret jaunatnes alkohola lietošanas paradumiem.

Komisija šodien plaši diskutēja par jautājumiem, kā pilnveidot normatīvos aktus, lai alkoholu pārdevēji nepārdotu nepilngadīgajiem alkoholiskos dzērienus. Jau tuvākajā laikā tiks rosināts, paaugstināt sodus gan pārdevējiem, gan juridiskajām personām par alkohola tirdzniecību nepilngadīgajiem.

Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālās koalīcijas vadītājs un ārsts Jānis Caunītis komisijas deputātus aicināja izvērtēt alkoholisma nodarītos zaudējumus tautsaimniecībai, kā arī iedzīvotāju veselībai. Viņš uzsvēra, ka patlaban ir strauji palielinājies alkohola psihozes slimnieku skaits, kuru ārstēšanai nepieciešami personīgie līdzekļi, kuru diemžēl iedzīvotājiem nav, un valstij nākas ieguldīt lielus līdzekļus šo slimnieku atveseļošanā.

Caunītis aicināja deputātus sākt izstrādāt valsts pretalkoholisma programmu.

Tautsaimniecības komisija Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālā koalīcijas rosinātos priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, rosinot noteikt 20 gadus kā minimālo vecumu, no kāda būtu iespējams iegādāties un pārdot alkoholiskos dzērienus, nebija saņēmusi.

Saeimas sēdē otrreiz tas tiks izskatīts 25.martā.

Zatlers lūdzis Saeimu arī rast iespēju likuma caurlūkošanas procesā uzklausīt visas iesaistītās puses, kā arī atbildīgās valsts un pašvaldību iestādes, kuru kompetencē ir alkoholisko dzērienu aprites kontrole un sabiedriskās kārtības nodrošināšana.

Valsts prezidents norāda arī uz nepieciešamību paredzēt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā atbildību par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem gan pārdevējam, gan arī juridiskajai personai - alkoholisko dzērienu tirdzniecības atļaujas (licences) turētājam.

Savā motivētajā rakstā Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) Valsts prezidents norāda, ka mērķis liegt nepilngadīgajiem jebkuru iespēju iegādāties alkoholiskos dzērienus Zinību dienā, kā arī cīnīties pret jauniešu alkohola lietošanas paradumiem ir leģitīms un pilnībā atbalstāms, taču sabiedrības neizpratni izraisījis izvēlētais līdzeklis, lai šo mērķi sasniegtu.

Priekšlikums aizliegt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību 1.septembrī tika iesniegts un atbalstīts, neapspriežot to ne ar atbildīgajām institūcijām, kuru kompetencē ir kontrolēt alkoholisko dzērienu apriti un sabiedrisko kārtību, ne ar mazumtirgotājiem, kurus minētā norma skar vistiešākajā veidā, norāda Zatlers, piebilstot, ka pirms likuma pieņemšanas netika arī veikti aprēķini, kā šis aizliegums iespaidos pakalpojuma sniegšanas nozari un valsts tautsaimniecību.

"Diemžēl diskusijas sākās tikai pēc likuma pieņemšanas Saeimā," secina Zatlers.

Tāpat viņš norāda, ka no likuma grozījumu sagatavošanas materiāliem secināms, ka, apspriežot minēto aizliegumu, nav meklētas citas iespējas, kā izskaust alkoholisko dzērienu nonākšanu nepilngadīgas personas rokās ne vien 1.septembrī, bet ikdienā un kopumā ierobežot alkohola lietošanu jauniešu vidū.

Valsts prezidents uzskata, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā būtu jāparedz atbildība par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem gan pārdevējam, gan arī juridiskajai personai. Šāds grozījumu projekts Administratīvo pārkāpumu kodeksā Saeimā ir iesniegts jau 2008.gada 13.novembrī, nodots Saeimas Juridiskajai komisijai un tālāk nav virzīts.

Tāpat Zatlers uzskata, ka kopsakarā ar administratīvā soda - naudas soda - piemērošanu jāpilnveido nosacījumi alkoholisko dzērienu tirdzniecības licences anulēšanai.

Valsts prezidents uzsver, ka cīņai ar alkohola lietošanas kaitīgo ietekmi jābūt kompleksai, aptverot gan preventīvos, gan izglītojošos, gan alkohola apriti ierobežojošos pasākumus, jo tikai tā ir iespējams sasniegt ilgtspējīgu rezultātu, kas kalpo visas sabiedrības interesēm.

Jau ziņots, ka neizsludināt likuma grozījumus valsts pirmo personu iepriekš lūdza Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija. Tāpat šie likuma grozījumi izpelnījušies plašu rezonansi sabiedrībā.

Svarīgākais