Graube: Jādomā par jaunu kaujas spēju attīstību un karavīru skaita palielināšanu

© f64/ Dmitrijs Suļžics

Ikvienai ar drošību saistītai iniciatīvai Eiropā ir jābūt NATO papildinošai un nav pieņemami, ja tā dublē alianses spējas, turklāt papildus vēl noslogojot aizsardzības budžetu, aģentūrai LETA ar preses pārstāves Sandras Brāles starpniecību teica Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Graube savu nostāju pamato ar to, ka, pirmkārt, nav jāveido jauni štābi, bet jādomā par pašreizējo un jaunu kaujas spēju attīstību un karavīru skaita palielināšanu.

Otrkārt, ikvienai ar drošību saistītai iniciatīvai Eiropā ir jābūt NATO papildinošai, un nav pieņemami, ja tā dublē NATO spējas, turklāt papildus vēl noslogojot aizsardzības budžetu. Pasaulē ietekmīgākā un spēcīgākā militārā organizācija - NATO - spēj efektīvi pielāgoties mūsdienu strauji mainīgajai drošības situācijai un nekavējoties reaģēt uz jebkāda veida apdraudējumu vai militāru agresiju.

Treškārt, vairāk pamats būtu runāt par centralizētām ES struktūrām, kas apkaro terorismu, risina nelegālās imigrācijas jautājumus. Graube uzskata, ka situācijas nopietnība prasa rīcību. Francija ir uzskatāms piemērs efektīvai starpinstitucionālai drošības iestāžu sadarbībai, kur krīzes situācijās uzdevumus profesionāli plecu pie pleca veic gan žandarmērija, gan armija, gan policija un citas drošības struktūras.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers septembra vidū paziņoja, ka ES jāizveido galvenā mītne pasākumu koordinēšanai vienota militārā spēka izveidei.

"Mums nav pastāvīgas struktūras, un bez tās mēs nevaram strādāt efektīvi, tāpēc mums nepieciešama Eiropas galvenā mītne un jāstrādā pie kopīga militārā spēka," runā Eiropas Parlamentā par stāvokli ES paziņoja Junkers. "Mēs vairs nevaram paļauties uz atsevišķu dalībvalstu spēku, un mums kopā ir jānodrošina, ka mēs aizsargājam savas intereses," norādīja Junkers.

Nesen atbalstu idejai par kopīgu ES armiju apliecināja Višegrādas grupas valstis - Čehija, Polija, Slovākija un Ungārija.

Septembrī, viesojoties Viļņā, atbalstu dziļākai ES militārajai integrācijai izteica Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena, paužot viedokli, ka tas nekaitēs NATO.

Šīs iniciatīvas atbalstītāji norāda, ka tas nepieciešams, lai reaģētu uz joprojām aktuālo nelegālās migrācijas problēmu un pieaugošajiem terorisma draudiem, taču novērotāji saka, ka tāda struktūra varētu mazināt ASV ietekmi uz Eiropas drošību, bet tas būtu izdevīgi dažām Rietumeiropas valstīm, kas ieņem maigāku nostāju attiecībā uz Krieviju.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.