Vēlas stiprināt ES eksporta aizliegumu "spīdzināšanai paredzētām precēm"

© Vladislavs Proškins/ f64 photo agency

Eiropas Parlaments (EP) nākamnedēļ, 6.oktobrī, debatēs un balsos par jaunajiem Eiropas Savienības (ES) noteikumiem, kuru mērķis ir novērst tirdzniecību ar precēm un pakalpojumiem, ko var izmantot spīdzināšanai vai nāvessoda izpildei.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, sarunās ar ES dalībvalstīm par iepriekš sagatavotajiem noteikumu projektiem EP iekļāva aizliegumu attiecībā uz tirdzniecību un tranzītu tādām iekārtām, ko var izmantot nežēlīgai, necilvēcīgai vai pazemojošai rīcībai pret trešo valstu iedzīvotājiem.

Galvenais ES instruments cīņai ar spīdzināšanu un nāvessodu izpildi ir 2005.gada regula, kas nosaka tirdzniecības ierobežojumus. Tā aizliedz eksportēt preces, kurām nav cita praktiska pielietojuma kā vien spīdzināšana vai nāvessoda izpilde, un tā kontrolē to produktu tirdzniecību, kas ir paredzēti citiem mērķiem, bet kurus varētu izmantot spīdzināšanai vai nāvessoda izpildei.

Neskatoties uz līdz šim panākto, regula ir kritizēta par tās nepilnībām, kas joprojām ļauj nodarboties ar šādu preču tirdzniecību vai to starpniecību un reklāmu

Svarīgākais