VARAM turpinās darbu pie dabas resursu nodokļa noteikšanas ogļūdeņražu ieguvei

© f64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) turpinās darbu pie dabas resursu nodokļa (DRN) noteikšanas Latvijā iegūstamajiem ogļūdeņražiem, aģentūru LETA informēja VARAM pārstāve Laura Jansone.

Darbs tikšot turpināts, nosakot likmi, kas primāri veicina dabas resursu efektīvu izmantošanu, kā arī sniedz fiskālus ieguvumus.

Jansone skaidroja, ka sākotnējie aprēķini par NRD likmi un sagaidāmajiem ieņēmumiem no Latvijā iegūstamajiem ogļūdeņražiem tikuši balstīti uz Ekonomikas ministrijas sniegto priekšlikumu, kas savukārt bija balstīts Lietuvas pieredzē un izmantotajās formulās. Tomēr pēc diskusijām ar sociālajiem partneriem secināts, ka faktiski iegūtie ogļūdeņražu apjomi Latvijā ir daudz mazāki un produkta fizikālās īpašības ir atšķirīgas, tādēļ Lietuvas aprēķinu formula būtu jāpielāgo atbilstoši situācijai Latvijā.

Jau ziņots, ka valdība, lemjot par jaunu objektu aplikšanu ar DRN, mainīja sākotnējo nostāju un lēma nepiemērot nodokļa likmi ogļūdeņražu ieguvei Latvijā. Tāpat veikti vairāki citi precizējumi sākotnējam likuma grozījumu projektam, piemēram, samazināts sākotnēji plānotais likmes paaugstinājums akmeņoglēm, savukārt kaļķakmens ieguvei DRN netiks paaugstināts.

No likuma arī izslēgta norma, kas paredz ar nodokli aplikt zemes dzīļu derīgo īpašību izmantošanu, iesūknējot ģeoloģiskajās struktūrās siltumnīcefekta gāzes, jo šāda darbība ir aizliegta.

Ministrija grozījumus bija sagatavojusi, jo virknei objektu nodokļa likme nav pārskatīta kopš 2010.gada, kas nozīmē, ka DRN vairs pilnā mērā nepilda vienu no tā galvenajiem uzdevumiem - veicināt resursu efektīvu un pārdomātu izmantošanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.