Koalīcijas politiķi: Mājokļu iegādes atbalsta programma jāturpina

© F64

Valdošās koalīcijas politiķi uzsver, ka ģimeņu mājokļa iegādes atbalsta programma jāturpina arī nākamgad, tomēr konkrētu finansējuma avotu pagaidām nemin.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA pauda, ka šī programma būtu obligāti jāturpina un tā ir arī daļa no pasākumiem, kas vērsti uz demogrāfijas jautājumu risināšanu. Viņa arī pauda, ka finansējums jārod kopīgi ar Finanšu ministriju.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš kritizēja Ekonomikas ministrijas (EM) pausto par līdzekļu trūkumu programmai, jo tas ir "bezatbildīgi" un "tracina sabiedrību", kaut arī šis ir jautājums, kuram var rast risinājumu. Bērziņš arī atcerējās, ka iepriekš koalīcijas atbalstu neguva nacionālās apvienības ierosinājums šo programmu finansēt no līdzekļiem, kas būtu jāiemaksā par atkārtotu termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanu.

Arī Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze pauda pārliecību, ka finansējums šai programmai jārod. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka līdzekļi programmas īstenošanai 2017.gadā vēl tiek meklēti, bet programma tikšot nodrošināta.

Otrdien, 4.oktobrī, par šo jautājumu lems valdība.

Kā ziņots, valstij pagaidām nav līdzekļu, ar ko finansēt ģimeņu mājokļu programmu 2017.gadā, tomēr koalīcijā notiks diskusijas par to, kur ņemt trūkstošo finansējumu.

EM bija iesniegusi izskatīšanai valdībā grozījumus noteikumos par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, paredzot atsevišķus risinājumus tā dēvētās mājokļu programmas finansēšanā. EM rosināja ģimenēm ar vienu vai diviem bērniem vairs nepiemērot samazinātu valsts nodevu par pirmā mājokļa nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Attiecīgi EM plānoja, ka 2017.gada valsts budžetā tiks paredzēts finansējums 4 483 800 eiro apmērā mājokļu atbalsta programmai, kas tiks kompensēti ar papildu plānotiem ieņēmumiem no nekustamā īpašuma reģistrācijas viena un divu bērnu ģimenēm.

Tā kā EM pret minēto priekšlikumu saņēma iebildumus, ministrija lēma atsaukt priekšlikuma izskatīšanu valdībā.

EM skaidro, ka mājokļu atbalsta programmas turpmākā darbība 2017.gadā un turpmākajos gados ir apdraudēta divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, neveicot izmaiņas līdzšinējā tiesiskajā regulējumā, plānots, ka 2017.gadam programmas nodrošināšanai papildus nepieciešamais finansējums būs 8,5 miljoni eiro. Vienlaikus tiek prognozēts, ka plānotie ienākumi no termiņuzturēšanās atļaujām būs 2,2 miljoni eiro. Ievērojot minēto, secināts, ka ar plānoto finansējumu no termiņuzturēšanās atļaujām nav iespējams nodrošināt galvojumu izsniegšanu visām personām 2017.gadam.

Otrkārt, viens no motivējošiem faktoriem, kādēļ personas izmanto mājokļu atbalsta programmu, ir vēlme saņemt "Noteikumos par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" ietverto atvieglojumu attiecībā uz valsts nodevu par īpašuma nostiprināšanu zemesgrāmatā.

LETA jau rakstīja, ka šogad 17.augustā valdība atbalstīja EM jauno politikas iniciatīvu nākamgad pirmā mājokļa programmai atvēlēt 4,42 miljonus eiro.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais