Baltijas maršruts cilvēku kontrabandistiem pievērts

© F64

Cilvēku kontrabandistu rīcība, turpinot pārvietot nelegālos migrantus lielās padsmit cilvēku grupās, ir dīvaina. Robežsardze nu jau diezgan droši var apgalvot, ka noķer vairākumu noziedznieku, jo viņi ir viegli pamanāmi. Septembrī izdevies aizturēt starptautisku noziedzīgu grupējumu.

Daudz lielākas iespējas iezagties Latvijā, šķērsojot zaļo robežu, būtu nelielām grupiņām, un arī tad migrantiem jāpiemīt labām maskēšanās un slēpšanās prasmēm. Taču nepiemīt. Ja arī pāri robežai izdodas tikt, tad jau pirmajā miestā par neparastas ādas krāsas personām noziņo vietējie iedzīvotāji, un noziedznieki tiek sekmīgi pārtverti. Tā 23. septembrī ciet paņemti trīs pilsoņi no Bangladešas un viens pavadošais Krievijas krievs.

Taču biežāk migranti tiek pārvietoti lielās padsmit cilvēku grupās.

Izjaukts grupējums

Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēks bijušais Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis pieļauj, ka grupas izmērs tiek pielāgots nofraktētajam transportam - tālākam pārbraucienam uz Poliju. Bet to, ka brauciens beigsies ar lidojumu uz Hanoju, vjetnamiešiem jau neviens nesaka. Un pagaidām viņi nav aptvēruši, ka noziedznieki viņus muļķo. Pēdējā lielā grupa paņemta ciet 16. septembrī. 14 vjetnamieši. Pagājušajā nedēļā ieradās jau mazāka grupa - seši cilvēki. Gan jau šonedēļ, varbūt pat šodien, tiks sagaidīti nākamie. Kontrabandas bizness zeļ un plaukst. Tiesa gan, Baltijas maršruts vairs nav tik drošs pašiem organizatoriem. Robežsardze vēsta, ka sadarbībā ar citu valstu kolēģiem tai šomēnes izdevies pārtraukt vienas noziedzīgas grupas darbību. Vjetnamiešu pārvietošanu Baltijas ceļā - no Vjetnamas cauri Krievijai un Baltijas valstīm uz Poliju - organizēja grupas kodols: divi krievi un viens polis. Par apakšniekiem pie viņiem strādāja desmit čečeni. Visi paņemti ciet. Preses dienests skaidro, ka šī operācija notikusi ilgākā laika posmā. Tās gaitā aizturēti arī vairāki desmiti nelegālo migrantu. 38 vjetnamiešus savāca Latvijas robežsardze, 42 personas - poļu kolēģi, bet četri iekrita uz Lietuvas robežas.

Lode kājā

Piedzīvota arī viena visai dramatiska aizturēšana ar pakaļdzīšanos un šaušanu. Tā notika 1. septembrī, un jau nākamajā dienā par to preses konferencē stāstīja Robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Guntis Pujāts. Robežsargi nešaudās katru dienu. Desmit vjetnamieši viena čečena pavadībā pārgāja robežu, un tur viņus sagaidīja robežsargi. Vjetnamieši kā allaž padevās, bet čečens metās bēgt. Vienu robežsargu viņš nogāza zemē, dienesta sunim vairākas reizes iesita ar koka gabalu. Līdz Krievijas robežai bija atlikuši vien 300 metri, un otrs robežsargs pēc pieciem brīdinājuma šāvieniem gaisā sesto lodi ielaida viņam kājā. Nekā traģiska. Čečens būs baudījis gan Latvijas veselības sistēmas pakalpojumus, gan tiesu varas aprūpi. Un par pēdējo robežsargiem ir daudz stipru vārdu ko teikt.

Tiesas pārāk iejūtīgas

Cilvēku kontrabanda ir īpaši bīstams noziegums. Kaut vai tāpēc, ka paši vjetnamieši mēdz noslīkt Daugavā, jo neprot peldēt. Taču tiesas robežpārkāpumu lietās demonstrē pārsteidzošu iejūtību. Viens no svaigākajiem spriedumiem diviem Krievijas pilsoņiem pirmajā instancē piespriestos četrus mēnešus apelācijā nomainīja pret astoņiem mēnešiem ieslodzījumā. Kaut gan Krimināllikums par valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu personu grupā paredz līdz pat diviem gadiem ieslodzījumā. Savukārt par nelikumīgu lielu personu grupu (vairāk par piecām) pārvietošanu pāri robežai teorētiski var piešķirt pat astoņus gadus. Tomēr tas pagaidām tikai teorētiski. Pavasarī divi ukraiņi laipnajā Alūksnes rajona tiesā par sešiem vjetnamiešiem pirmajā instancē dabūja četrus mēnešus un 15 dienas. Maza pauze atpūtai, un bizness griezīsies tālāk.

Valsts robežardze Neatkarīgajai atzīst, ka tiesu prakse faktiski nemainās: «Kā rāda tiesu pieņemtie lēmumi, vairākumā gadījumu piemērotie sodi ir tādi paši kā iepriekš.» Esot gan viens pozitīvs gadījums, kad tiesa cilvēku kontrabandistam piemērojusi reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem.

Kopumā 2016. gadā robežsardze kriminālvajāšanas uzsākšanai par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar personu nelikumīgu pārvietošanu, nosūtījusi 12 kriminālprocesus pret 15 personām. 2016. gadā tiesa notiesājusi 14 cilvēku kontrabandistus, tajā skaitā kriminālprocesos, kuri kriminālvajāšanas uzsākšanai tika nosūtīti iepriekšējos gados.

***

UZZIŅAI

2016. gads par nelikumīgu zaļās robežas šķērsošanu jau aizturētas 47 personu grupas

Kopā 318 robežpārkāpēji

No tiem 211 Vjetnamas pilsoņi 38 personu pārvietotāji

2015. gads

Aizturētas 50 personu grupas

Kopā 476 robežpārkāpēji

No tiem 309 Vjetnamas pilsoņi 87 personu pārvietotāji

Dati: Valsts robežsardze



Svarīgākais