Kurzemē maizi ēd retāk nekā Zemgalē

© F64

Lielākā daļa (81%) Latvijas iedzīvotāju ēd maizi katru dienu vismaz reizi dienā, no tiem vairāk nekā puse ēd maizi vairākas reizes dienā, liecina Fazer Latvija un SKDS veiktais pētījums par maizes lietošanas paradumiem. Savukārt 4% Latvijas iedzīvotāju maizi ēd reizi nedēļā, bet maizi neēd vispār tikai 2% Latvijas iedzīvotāju.

«Pētījuma rezultāti rāda, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju maize joprojām ir ikdienas ēdienkartē. Vienlaikus redzam, ka maizi, tajā skaitā arī rudzu maizi, vairāk ēd vecāka gadagājuma cilvēki, bet salīdzinošāk mazāk jauni cilvēki. Mūsuprāt, šo atšķirīgo izvēli nosaka mūsdienu dzīves ritms, kas kļūst arvien dinamiskāks - ēdienreizēm vairs nav laika, apēdam kaut ko pa ceļam, kā arī globalizācija, kā rezultātā tirgū arvien vairāk parādās jaunas garšas un formas. Tas vairāk skar jaunus cilvēkus, kuru ikdiena ir straujāka un laika tradicionālām ēdienreizēm ir mazāk,» uzsver Fazer Bakery Baltic komunikāciju direktore Baiba Gulbe.

Aptauja liecina, ka Latvijā vīrieši ēd maizi biežāk nekā sievietes, ārpus Rīgas dzīvojošie biežāk nekā rīdzinieki, vecāka gadagājuma cilvēki biežāk nekā jaunieši. Savukārt maizes ēšanas biežums ģimenēs ar latviešu un krievu sarunvalodu praktiski neatšķiras.

«Latvijas iedzīvotāji ir salīdzinoši atvērti pret maizes ražotāju piedāvātajiem jaunajiem produktiem, tā vedina domāt pētījums. Gandrīz katrs trešais apgalvo, ka mēdz nogaršot kādu jaunu maizes veidu, šķirni vai zīmolu vismaz reizi mēnesī. Tas nozīmē, ka maizniekiem ir jābūt ļoti aktīviem dažādu jauninājumu piedāvāšanā patērētājiem, jo patērētāji var viegli pāriet uz jauniem maizes veidiem situācijā, ja tie pēkšņi atklās sev kaut ko jaunu un garšīgu,» pauž SKDS direktors, sociologs Arnis Kaktiņš.

Rupjmaize joprojām ir populārākā maize Latvijā, un pētījums rāda, ka to izvēlas vairāk nekā puse iedzīvotāju jeb 56% aptaujāto. Rudzu maizi un rudzu maizi ar piedevām visvairāk iecienījuši un izvēlas iedzīvotāji Zemgalē, vismazāk - Kurzemē.

***

Maizes iekļaušana ikdienas maltītē

Zemgalē 89%

Latgalē 80%

Vidzemē 79%

Kurzemē 77%

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais