Ledus iešana Daugavā varētu sākties marta beigās

Ledus iešana Daugavā Daugavpils apkaimē varētu sākties marta beigās, aģentūrai LETA prognozēja Daugavpils domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls.

Ja sniega un ledus kušana būs pakāpeniska, lieli pali nav gaidāmi, savukārt ja atkusnis iestāsies strauji, bez lielu teritoriju applūšanas neiztikt, prognozēja Ruskuls. Plūdu varbūtību palielina arī tas, ka Baltkrievijas teritorijā sniega sega ir samērā bieza.

Ledus biezums Daugavā pie Daugavpils patlaban ir 30-40 centimetri, ūdens līmenis ir tuvu nulles punktam. Sniega kušana notiek pakāpeniski - dienā atmosfēras temperatūra ir nedaudz virs nulles, bet pa nakti atkal piesalst.

Operatīvie dienesti ir gatavi palu laikam, ir izstrādāts rīcības plāns, pārbaudītas ūdens līmeņa regulēšanas iekārtas, vajadzības gadījumā palu laikā pēc pieprasījuma teritorijas apsekošanai būšot pieejams arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters.

Reāli plūdu draudi Daugavpilij varētu rasties, ja ūdens līmenis Daugavā Daugavpils tuvumā pārsniegtu septiņus metrus.

Pēdējie lielākie pali Daugavpilī tika reģistrēti 2004.gadā, kad ūdens līmenis Daugavā bija sasniedzis 7,24 metrus, toreiz tika appludinātas četras privātmājas.

Daugavpils novadā applūšanas draudiem ir pakļauta teritorija 5649 hektāru platībā, tajā atrodas 169 mājas un 1245 vasarnīcas, kurās dzīvo 335 cilvēki, applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās uzturas arī 162 mājlopi, liecina Daugavpils novada civilās aizsardzības komisijas apkopotā informācija.

Svarīgākais