Ventspils TEC maina sadarbības partneri

Veiksmīgi atbrīvojoties no neizdarīgajiem vācu partneriem un Ventspils TEC būvniecībā iesaistot somu enerģētikas gigantu Fortum, varētu tikt mainīta arī projektā izmantotā tehnoloģija – ogles pret biomasu.

Šonedēļ turpinās sarunas starp vācu komunālo uzņēmumu Stadtwerke Flensburg GmbH un somiem par darījuma cenu. Runa ir par 49% daļu pārdošanu kopuzņēmumā Ventspils energo. Neatkarīgā jau rakstīja, ka vācieši 2006. gadā konkursā kļuva par Ventspils stratēģiskajiem partneriem šajā projektā, taču noteiktajā termiņā nav spējuši izpildīt galveno uzdevumu – atrast naudu. Turklāt kavēšanās apdraud arī Ventspils pašvaldības sarūpēto ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu 34 miljonu eiro apmērā.

Piektdien satraukuma pilnas publikācijas par sarežģījumiem projektā un Flensburgas iespējamo izstāšanos parādījās arī Vācijas medijos. Reģionālais laikraksts Flensburger Tageblatt ar virsrakstu Miljonpokers Ventspilī vaicā – vai kopuzņēmumam beigas? Kaut gan šobrīd viss par to tiešām liecina, tomēr Stadtwerke Flensburg GmbH nācis klajā ar paziņojumu, ka nepieciešamības gadījumā TEC var celt arī bez Eiropas Savienības miljoniem – koģenerācijas stacijas projekts tiek novērtēts kā labi pelnošs. Uzņēmuma pārstāvis Joahims Polzins paskaidro: "Arī brīvā projektā ir iespēja iegūt labu peļņu. Kāda Skandināvijas banka ir apsolījusi finansējumu."

Atteikšanās no 34 miljonu dāvinājuma par diez ko nopietnu attieksmi pret šo projektu neliecina, drīzāk par vēlēšanos uzskrūvēt savas atkāpšanās cenu. Turklāt ar skandināvu bankām vāciešiem jau esot bēdīga pieredze. Flensburger Tageblatt atgādina, ka līdz ar ekonomikas krīzes ierašanos projektu pameta salīgtā 80 miljonu eiro finansētāja – kāda Dānijas banka.

Lai gan sarunas joprojām turpinās, jau ir skaidrs, ka Ventspils turpmāka sadarbība ar vāciešiem būtu neproduktīva. Tikmēr somi, kas savā uzņēmējdarbībā ir orientēti uz videi draudzīgu saimniekošanu, ienākot Ventspils TEC projektā, rosina mainīt tehnoloģiju. Kā pastāstīja Ventspils mērs Aivars Lembergs, iecerēts samazināt vai pat pavisam atteikties no ogļu izmantošanas TEC darbībā, pārejot uz biomasu. Tehnoloģijas šo gadu laikā ir progresējušas, un ir iespējama efektīva apkure arī ar koksni, kuras mežainajā Kurzemē netrūkst.

Svarīgākais