Rīt vērtēs NBS komandiera kandidātus

Rīt Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdē plānots izvērtēt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amata kandidātus. Kā zināms, šā gada 6. jūlijā beidzas pilnvaru termiņš pašreizējam Latvijas Bruņoto spēku komandierim Jurim Maklakovam, kurš amatā ir kopš 2006. gada.

Pašlaik šis process atgādina karaliskās ģimenes līgavas lūkošanu, turklāt intrigas armijā un Aizsardzības ministrijā (AM) virmojušas jau kopš gada sākuma. Gala vārdu teiks Valsts prezidents, kurš vienlaikus ir armijas virspavēlnieks.

Potenciāli visi armijas augstākie virsnieki jeb ģenerāļi ir kandidāti šim amatam, tā varētu rezumēt aizsardzības ministra biroja vadītāja Aira Rikveiļa Neatkarīgajai teikto. Tādi ir pieci, taču A. Rikveilis norādīja, ka konkrētu kandidātu skaitu viņš pirms NDP sēdes nenosauks. "Piedāvāti būs vairāki kandidāti. Ko un kad [Valsts] prezidents virzīs uz Saeimu, nevar pateikt," atbildēja A. Rikveilis. Tieši Valsts prezidents Valdis Zatlers būs tas, kurš, ja ne izvēlēsies, tad publiski nominēs piemērotāko kandidātu un lūgs to apstiprināt Saeimai. "Mēs uzskatām, ka ģenerāļu skaits ir pietiekams, lai varētu izvēlēties kandidātu," AM nostāju izteica A. Rikveilis.

Jau šā gada sākumā, kad tika paziņots, ka martā būs zināmi NBS komandiera amata kandidāti, sāka izplatīties dažādas versijas. Vienubrīd īpaši atbalstīts tika R. Graube, viņu slavināja arī bijušais aizsardzības ministrs un partijas Pilsoniskā savienība (PS) līderis Ģirts Valdis Kristovskis. Iespējams, varēja rasties aizdomas, ka tas notiek tāpēc, ka pašreizējais aizsardzības ministrs Imants Lieģis bija PS protežēts, bet R. Graube – pieņemts darbā AM viņam īpaši radītā amatā. Tomēr jau tolaik Neatkarīgajai tika teikts, ka parādīšoties pilnīgi cits kandidāts. Piemēram, bijušais aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP) teica, ka augstākie virsnieki labi pilda savus pienākumus un ir izcili speciālisti esošajos amatos, tādējādi netieši apliecinot, ka, piemēram, R. Graube varētu turpināt darbu AM struktūrā, bet J. Maklakovs nevis atstātu NBS komandiera amatu, bet turpinātu pildīt šo pienākumu uz vēl vienu termiņu – četriem gadiem.

Pagaidām, kamēr armijas komandiera kandidāts nav nosaukts, turpinās spekulācijas, kurš iesēdīsies šajā amatā. Piemēram, Latvijas Avīzē izskanējusi iespēja, ka tas būšot "pulkvedis Igors Rajevs, kurš pilda ģenerāļa amatu – ir Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks". "Rajevs nebūs nekādā gadījumā," vakar Neatkarīgajai apliecināja avots AM.

***

LATVIJAS ARMIJAS ĢENERĀĻI

NBS komandieris Juris Maklakovs no 2004. līdz 2006. gadam bija Latvijas Gaisa spēku komandieris, no 2006. gada komandē visus Latvijas Bruņotos spēkus. 2008. gadā paaugstināts par ģenerālmajoru.

Aizsardzības ministrijas NATO integrācijas izpildsekretārs Raimonds Graube jau bijis NBS komandieris, turklāt amatā pavadījis visu termiņu. Paaugstināts par brigādes ģenerāli.

Latvijas militārais pārstāvis NATO Juris Kiukucāns pildījis zemessardzes komandiera pienākumus, tiek vērtēts kā zinošs speciālists. Paaugstināts par brigādes ģenerāli.

Baltijas Aizsardzības koledžas komandieris Gundars Ābols šo mācību iestādi vada kopš 2007. gada 14. decembra. Strādājis par Latvijas pārstāvi NATO Transformācijas pavēlniecībā. Paaugstināts par brigādes ģenerāli.

NBS Apvienotā štāba priekšnieks Andis Dilāns Bruņotajos spēkos dien kopš 1992. gada. Paaugstināts par brigādes ģenerāli. Netipiski jauns NBS komandiera amatam (ja vien to var uzskatīt par šķērsli) – 39 gadi.