Sāk mosties ērces

© nra.lv

Pieaugušo saslimstība ar ērču encefalītu pērn pieaugusi divkārt. Tas saistīts ar ērču aktivitāti, kas bijusi augstāka nekā 2008. gadā, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati.

Kāda šogad būs šo kukaiņu aktivitāte un cik daudz ērču būs inficētas ar cilvēkam bīstamām slimībām – ērču encefalītu un Laima slimību –, pagaidām grūti pateikt. Tomēr ir zināms, ka arī šogad par valsts naudu pret ērču encefalītu potēs bērnus līdz 18 gadiem, kuri dzīvo novados ar visaugstāko saslimstību. Pārējiem jāsargājas no ērcēm vai jāpotējas par savu naudu.

Pēdējos gados saslimstība ar ērču encefalītu bērniem ir samazinājusies, tomēr bērni turpina inficēties – pērn saslima 13 bērnu, bet 2008. gadā – 17. Tas ir uz pusi mazāk nekā 2003. gadā, kad saslima 48 bērni. Saslimstības samazinājumu bērniem speciālisti saista ar mērķtiecīgi veikto bērnu vakcināciju teritorijās ar augstu saslimstību. Arī pieaugušo saslimstība no 2003. gada ir mazinājusies, taču kā bīstams izņēmums jāmin pagājušais gads, kad inficējās 315 cilvēku – uz pusi vairāk nekā iepriekšējos piecos gados. Epidemiologi to izskaidro ar ērču aktivitāti, kas pagājušajā gadā situsi augstu vilni.

Analizējot epidemioloģiskās uzraudzības datus, 2009. gadā, salīdzinot ar 2008. gadu, dabā savākto inficēto ērču skaits palielinājies no 0,4 uz 3,9 procentiem, savukārt no cilvēkiem noņemto inficēto ērču skaits palielinājies no 4,5 uz 6,8 procentiem. Bieži vien cilvēki maldīgi domā, ka ērces sastopamas tikai mežos un krūmājos, taču inficētās ērces ir sastopamas arī pilsētas parkos, piemājas dārzos, un tās var pārnēsāt mājdzīvnieki.

Par ērču aktivitāti liecina arī dati par stacionārā ārstēto cilvēku skaitu – 2008. gadā LIC stacionārā ārstējās 53 ērču encefalīta pacienti, 2009. gadā šis skaitlis pieauga gandrīz divkārt – 101. Speciālisti norāda, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem pagājušajā gadā saslimšana visbiežāk noritēja smagā formā.

LIC arī aicina pievērst uzmanību faktam, ka specifiskais pretērču encefalīta imūnglobulīns, kas tiek ražots Krievijā, kopš šā gada vairs nav pieejams. Eiropas Savienībā šis preparāts netiek lietots. LIC iesaka vakcinēties, un labākais laiks ir no janvāra līdz martam, lai aprīlī līdz ar ērču aktivitātes sākšanos būtu iegūta imunitāte. Pirmās ērces mostas jau marta beigās, kad temperatūra ir mazliet virs nulles.

Arī šogad tiek turpināta bērnu līdz 18 gadiem valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu novados ar visaugstāko saslimstību, kur dzīvojošajiem bērniem ir vislielākais inficēšanās risks. Ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta teritorijā, vakcināciju iespējams veikt pie ģimenes ārsta. No šā gada valsts apmaksāta vakcinācija pienākas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno skolas, bet citiem bērniem to organizē ģimenes ārsti. Pārējiem iedzīvotājiem, tostarp bērniem, vakcinācija pret ērču encefalītu ir maksas pakalpojums. LIC cenrādis liecina: pieaugušajiem viena pote maksā 21,50, bērnam – 21 lats. Kopumā nepieciešamas trīs potes.

Svarīgākais