Virs Latvijas trenēsies NATO iznīcinātāji

Rīt Sabiedroto Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas gaisa telpā vadīs kārtējos treniņu lidojumus "Baltic Region Training Event" (BRTE V). Francijas, Lietuvas, Polijas un ASV Gaisa spēki, kā arī Latvijas un Igaunijas Gaisa telpas kontroles centri tiks iesaistīti dažādu kaujas uzdevumu veikšanā un gaisa telpas patrulēšanas iemaņu pilnveidošanā.

BRTE V ir sāktās apmācību koncepcijas turpinājums, lai paaugstinātu savstarpējo savietojamību, pilnveidotu spējas un turpinātu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas integrāciju gaisa telpas aizsardzībā, nra.lv informēja Aizsardzības ministrijā.

Sabiedroto Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā treniņus plāno jau kopš 2008.gada nogales, lai nodrošinātu vadības un kontroles iemaņu apguvi Alianses gaisa spēkiem un lai vēlreiz apliecinātu NATO saistības un solidaritāti attiecībā uz Baltijas valstīm un skaidrību par reģiona drošību. BRTE V liela uzmanība tiks veltīta, lai paaugstinātu NATO valstu Gaisa spēku sadarbību un savietojamību un praktizētu specifiskas gaisa telpas patrulēšanas procedūras. Būtiski ir, ka 17.martā atsevišķas treniņos iesaistītās lidmašīnas piezemēsies Tallinas Starptautiskajā lidostā, Igaunijā, lai veiktu to tehnisko apkopi un papildinātu degvielas krājumus.

Treniņus kontrolēs Apvienotais Gaisa operāciju centrs 2 Uedemā (Uedem), Vācijā. Papildus Gaisa vadības un kontroles centram Lietuva treniņos iesaistīs arī divas reaktīvās lidmašīnas „L39 Albatros”, lai veiktu kopīgus treniņu uzdevumus ar Polijas „F-16” iznīcinātājiem. Treniņu scenārijs paredz, ka NATO Integrētās Pretgaisa Aizsardzības sistēmas ietvaros treniņu dalībnieki pilnveidos gaisa telpas patrulēšanas iemaņas. Francijas Gaisa spēku iznīcinātājs „Mirage 2000C”, kas šobrīd veic arī NATO Ātrās reaģēšanas spēku īstenoto Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju, izlidos no Šauļu lidlauka un „izspēlēs” gaisa telpas patrulēšanas apmācību uzdevumus. Neparedzētu apstākļu dēļ plānotais notikums var tikt pārcelts. Kā rezerves dienas laika apstākļu dēļ šim pasākumam tiek plānotas 18. un 19.marts.

„Esmu ļoti ieinteresēts redzēt, kā attīstīsies „BRTE V”, jo šie treniņi jau ir kļuvuši par tradīciju, tie sniedz lielisku iespēju NATO izmantot reģionālos gaisa spēkus reālā apmācībā un noslīpēt spēkā esošās procedūras un Baltijas Gaisa spēku vadības un kontroles centru gatavību”, atzīst Beļģijas Gaisa spēku pulkvežleitnants Džons Frestrēts (John Festraets), treniņu plānotājs NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābā Ramšteinā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.