IZM rosina pašvaldību dibināto ģimnāziju nodošanu valstij

© F64

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina valsts īpašumā pārņemt pašvaldību dibinātās ģimnāzijas, liecina IZM sagatavotie grozījumi Vispārējās izglītība likumā.

Likumprojekts paredz 27 pašvaldību dibināto valsts ģimnāziju pārņemšanu valsts īpašumā un padotībā, mainot to dibinātāju statusu no pašvaldības uz valsti.

Valsts ģimnāzijas IZM redzējumā perspektīvā ir visiem izglītojamajiem teritoriāli pieejamas inovatīvi strādājošas vispārējās izglītības iestādes, kas pilda pedagogu tālākizglītības un reģionālā metodiskā centra funkcijas novada vai pilsētas un reģionālā mērogā.

Pašlaik pašvaldību dibināto izglītības iestāžu, kurām piešķirts valsts ģimnāzijas statuss, tīkls nenodrošina vispārējās izglītības ieguves iespējas daļā no Latvijas teritorijas Kurzemē, Centrālvidzemē un Ziemeļvidzemē, kuros valsts ģimnāziju (ikdienas) sasniedzamība daļai skolēnu ir problemātiska vai neiespējama.

Vienlaikus atsevišķās pašvaldībās ir savstarpēji konkurējošas teritoriāli tuvu izvietotas valsts ģimnāzijas, kurām pastāvošo demogrāfisko faktoru ietekmē ir radušās grūtības ar minimāli nepieciešamā skolēnu skaita komplektēšanu.

Ministrija norāda, ka daļa pašvaldību nav ieinteresētas valsts ģimnāzijas izveidē savā administratīvajā teritorijā, jo tas ir saistīts ar jau pastāvošo vispārējās izglītības iestāžu noslodzes un tīkla maiņu.

Lai nodrošinātu jauna eksperimentāla mācību satura un inovatīvu mācību metožu ieviešanu mācību procesā un pedagogu tālākizglītībā, kā arī lai atbilstoši Latvijas teritoriālajai specifikai plānotu un attīstītu visiem skolēniem pieejamu valsts ģimnāziju tīklu, ir aktuāla ne mazāk kā trīs četru jaunu valsts ģimnāziju izveide. Perspektīvā ir lietderīga īpaša regulējuma un mācību metodiskā nodrošinājuma izveide valsts ģimnāzijām, valsts ģimnāziju cieša konceptuāla un operatīva sadarbība ar Valsts izglītības satura centra atbildīgajiem speciālistiem un, attiecīgi, valsts ģimnāziju dibinātāja maiņa no pašvaldības uz valsti, skaidro IZM.

Paredzēts, ka jaunais regulējums stāsies spēkā no 2019.gada 1.novembra un pārņemšanas procedūra ilgs līdz 2024.gada 1.martam.

Patlaban finansējums valsts ģimnāziju uzturēšanai tiek plānots gan no valsts budžeta (pedagogu darba samaksa), gan no pašvaldību budžeta (pārējie uzturēšanas izdevumi). Jautājums par nepieciešamā finansējuma nodrošināšanu ģimnāziju pārņemšanai izskatāms pēc attiecīgu Ministru kabineta noteikumu izstrādes un apstiprināšanas 2019.gada budžeta sagatavošanas procesā.

Šajā procesā tiktu tostarp paredzēts veikt attiecīgā finansējuma (pedagogu darba samaksai) pārdali no mērķdotācijas pašvaldībām uz IZM budžeta programmu “Vispārējā izglītība”, izveidojot jaunu apakšprogrammu valsts ģimnāziju darbības nodrošināšanai.

Tāpat jāpieņem lēmums par pārējo ģimnāziju uzturēšanas izdevumu un pārņemto iestāžu administrēšanas izmaksu nodrošināšanas iespējām, piemēram, pārskatot nodokļu ieņēmumu sadali starp valsts un pašvaldību budžetu, vai piešķirot ministrijai papildu finansējumu jauno politikas iniciatīvu ietvaros.

Minētos grozījumu likumā Ministru kabinets plāno skatīt otrdien, 27.septembrī, paredzētajā valdības sēdē.