Spēkā stājušies Ķemeru parka aizsardzības noteikumi

© F64

Šodien spēkā stājušies Ķemeru nacionālā parka (ĶNP) individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, kuri pieļauj jaunas kapsētas izbūvi Lapmežciema kāpās, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Līdz ar jauno noteikumu spēkā stāšanos spēkā saglabājas atļauja brīvi pārvietoties lielā daļā parka teritorijas, izņemot rezervāta zonu. Tāpat arī parka teritorijā turpmāk būs atļauts lasīt sēnes un ogas, kā arī vākt citas meža veltes, taču tas jādara, nebojājot zemsedzi.

Izmaiņas skārušas ĶNP mežu īpašniekus, kuru īpašumi atrodas ārpus neitrālās zonas. Precizēta meža apsaimniekošanas plāna izstrādes kārtība un saturs, piemēram, plānā jābūt iekļautai dabas vērtību inventarizācijai. Bet, ņemot vērā, ka 2017.gadā ir plānots sākt visas Latvijas teritorijas biotopu inventarizāciju un kartēšanu, meža īpašniekiem, izstrādājot plānu, nebūs nepieciešams organizēt dabas vērtību inventarizāciju, ja dabas datu pārvaldības sistēmā jau būs reģistrēti aktuāli dati par īpaši aizsargājamiem biotopiem.

Noteikumi paredz arī kapsētas izveidošanu Lapmežciema kāpās, pret ko iestājās dabas vērtību aizstāvji, norādot, ka tādējādi tiks postītas retas dabas vērtības. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iepriekš skaidrojusi, ka kapsētas ierīkošana Lapmežciema pagastā tiek pieļauta kā izņēmums, jo šis pagasts pilnībā atrodas nacionālajā parkā un no vienas puses to ieskauj Rīgas jūras līcis, bet no otras puses - Kaņiera ezers. Ir jāņem vērā arī augstais gruntsūdens līmenis, kas būtiski ierobežo jaunas kapsētas vietas izvēli.

Kā skaidrots noteikumu projekta anotācijā, izņēmums kapsētu ierīkošanai paredzēts, lai saskaņotu dabas aizsardzības un teritorijas attīstības intereses, ņemot vērā, ka atsevišķas administratīvās vienības, piemēram, Lapmežciema pagasts, pilnībā ietilpst nacionālā parka teritorijā un nacionālā parka teritorijā ir iekļautas arī blīvi apdzīvotas vietas, kurās tradicionāli ir bijušas nelielas kapsētas.

Noteikumu projekts nodrošinās labāku nacionālā parka dabas vērtību aizsardzību un izveidošanas mērķu sasniegšanu, tostarp arī īpaši aizsargājamo sugu un biotopu aizsardzību, kuru dēļ šī teritorija ir noteikta kā Eiropas nozīmes aizsargājamā dabas teritorija - "Natura 2000".

Nacionālā dabas parka teritorijā ir aizliegts izmantot citzemju sugas meža atjaunošanā un ieaudzēšanā, mežaudzēs lietot minerālmēslus un ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus, kā arī aizliegts ierīkot jaunus atkritumu poligonus un audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus.

Tāpat noteikumu projekts noteic prasību ievērot nacionālā parka teritorijā izliktās aizlieguma un brīdinājuma zīmes. Tiek noteikti arī pārvietošanās ierobežojumi vietās, kur tādus nosaka aizlieguma zīmes un nožogojumi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.