Akselerators uz Rīgu atvedis startapus no Indijas, Austrālijas un Centrāleiropas valstīm

© Publicitātes foto

Šonedēļ savu darbību sākusi Latvijā pirmā akseleratora programma Startup Wise Guys Riga powered by Lattelecom.

Piedalīties programmā vēlējās 137 pretendenti, taču sīvā konkurencē tika izvēlēti astoņi startup uzņēmumi, tai skaitā divi no Latvijas, kam būs dota unikāla iespēja 3 mēnešu garumā iziet intensīvu apmācību programmu, strādāt ar pieredzējušies mentoriem, tikties ar investoriem un ar startupiem, kas jau izgājuši šo akselerācijas programmu.

Interesentu daudz

«Atklājot akseleratora programmu Rīgā, mūsu mērķis bija turpināt veicināt startapu ekosistēmas attīstību šajā reģionā, īpaši Latvijā. Pieteikumu īpatsvars no Baltijas valstīm un tuvējiem kaimiņiem, piemēram, Ukrainas, liecina, ka ejam pareizā virzienā. Nesenā viesošanās Baltkrievijā, Ukrainā, Ungārijā un Lietuvā mūs patīkami pārsteidza - satikām daudzus inovatīvus un aizrautīgus jaunos uzņēmējus, kas ir gatavi «pasvīst», lai viņiem un viņu pārstāvētajām valstīm izdotos,» komentē Startup Wise Guys (SWG) izpilddirektors Kristobals Alonso.

Kopumā programmai pieteicās uzņēmumi no 20 valstīm, visvairāk pieteikumu tika saņemti no uzņēmējiem Latvijā un Ukrainā. Uz pieteikšanos aktīvāki bija agrīnā biznesa attīstības posmā esošie uzņēmumi, sastādot vairāk nekā 85% no pieteikumiem. Visvairāk pārstāvētās uzņēmējdarbības jomas ir mobilās tehnoloģijas, komercija un programmatūra lielajiem uzņēmumiem.

Labākais astoņnieks

Šobrīd astoņas startup komandas ir uzsākušas trīs mēnešus ilgu akselerācijas procesu - šo iespēju ieguva tie, kas sevi vislabāk pierādīja gan ar līdzšinējiem biznesa rezultātiem, gan arī spēcīgām un aizrautīgām komandām.

Latviju akseleratorā pārstāv divi uzņēmumi - Anatomy next un Online.dog. Pirmo reizi Startup Wise Guys akseleratora četru darbības gadu laikā programmā startēs komanda no Bulgārijas, atlasi izturējis uzņēmums Session Stack. Pārējās komandas ir NeoSound (Baltkrievija), WhatTheBus (Igaunija), Soter Analytics (Austrālija), Olly (Indija), RateMate (Ungārija).

«Esam ļoti gandarīti par atlases rezultātu un šīm astoņām komandām. Ar nepacietību gaidām, kādus rezultātus nesīs šo startapu prasmju, zināšanu un kultūras dažādības sinerģija,» komentē Kristobals Alonso.

Programmas ietvaros startapiem būs pieeja 150 mentoriem un investoriem, pieredzes apmaiņa ar uzņēmumiem, kas jau iepriekš izgājuši SWG programmas, un iespēja strādāt modernās telpās.

Pieredzējuši mentori

«Priecājamies, ka šī programma ir guvusi lielu atsaucību arī ārpus Latvijas robežām. Esam gatavi piedalīties šo projektu tālākā attīstībā, piedāvājot gan mūsu infrastruktūru, gan zināšanas un pieredzi inovatīvu risinājumu ieviešanā,» stāsta Lattelecom Attīstības un mārketinga direktore Kerli Gabriloviča. «Mēs ceram nākotnē izveidot stratēģisku sadarbību ar jaunajiem startapiem, lai veicinātu ideju tālāko attīstību. Kopīgi mēs varam paveikt vairāk, lai veicinātu startapu ekosistēmas attīstību un padarītu biznesa vidi Latvijā pievilcīgāku gan vietējiem, gan arī starptautiskajiem uzņēmējiem,» uzsver K. Gabriloviča.

Programmu Rīgā vadīs Kristobals Alonso - daudzpusīgs uzņēmējs, startapu valdes loceklis un mentors, pieredzējis vadītājs ar fokusu telekomunikācijās, medijos un programmatūras izstrādē, Egita Poļanska - vadījusi startapu akseleratoru Techstars ASV un koprades telpu TechHub Riga, Dags Ainsoo - vairāku startapu finanšu direktors un biznesa eņģelis, ar plašām zināšanām finanšu modeļu izstrādē strauji augošiem uzņēmumiem - un Maris Prī ar personīgu pieredzi startup uzņēmuma izveidē un pārdošanas procesā.

Apmācības un finansējums

Līdzās intensīvajai apmācību programmai, astoņi atlasītie startapi saņems arī 20 000 eiro investīciju (katrs) no akseleratora fonda, kurā ieguldījumus veikuši gan Startup Wise Guys un Lattelecom, gan privātie investori jeb «biznesa eņģeļi».

«Mēs ticam, ka Rīga un Baltijas reģions var kļūt par centrālo tikšanās vietu globālajām tehnoloģijām, startapiem un daudzsološiem talantiem. Nākamie trīs mēneši astoņām komandām dos lielisku un nenovērtējamu pieredzi, palīdzot pārvērst to idejas un produktus pelnošos biznesa uzņēmumos,» norāda K. Gabriloviča.

SWG Riga powered by Lattelecom ir pirmā B2B akseleratora programma Latvijā, kura darbību nodrošina Eiropā vadošais B2B (businesstobusiness) akselerators SWG sadarbībā ar Latvijā vadošo telekomunikāciju uzņēmumu Lattelecom. Startup WiseGuys (SWG) līdz šim atbalstījis un finansējis 52 uzņēmumus ar dibinātājiem no vairāk nekā 30 valstīm un ir īstenojis sešas programmas. SWG portfelī ir tādi uzņēmumi kā Sorry as a Service, Leaf.fm un Investly, kas sekmīgi piesaistījuši investīcijas un sasnieguši divu miljonu eiro vērtējuma slieksni.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais