Risks, ka e-veselības projekts netiks ieviests laikus

© F64

Joprojām pastāv augsti riski, ka e-veselības projekts netiks ieviests laikus, uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Finanšu ministrija (FM).

Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes deputātus informēja par projekta ieviešanas progresu, norādot, ka līdz 1.decembrim tiks ieviesta virkne e-pakalpojumu un jau patlaban tiek slēgti līgumi ar sistēmas lietotājiem, turklāt tas notiekot diezgan aktīvi. Tomēr gan VARAM, gan FM pārstāvji izteica bažas, vai projekts tiks ieviests laikā un vai tas vispār būs veiksmīgs.

VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts izteicās, ka ministrijai pastāv bažas, vai programma tiks izmantota no lietotāju puses. Pagaidām ministrijai šādas pārliecības neesot. VARAM sagaida, ka NVD uzaicinās ministriju no 1.decembra līdz 31.decembrim sākt programmas darbības pārbaudi, kas nozīmēs ne tikai tehnisko parametru pārbaudi, bet arī tiks pārbaudīts, vai programma tiks lietota no lietotāju puses.

Eglīts uzsvēra, ka šo pārbaužu laikā tiks ievērota visa sensitīvo datu aizsardzība un nav paredzēts piekļūt kādiem datiem. Tomēr šai programmai būtu jādarbojas gan no NVD, gan lietotāju puses. Pēc tam tikai VARAM varēšot secināt, vai Eiropas Savienības finansējums apgūts atbilstoši.

"Kamēr projekts nav atrādīts pilnībā, nav pamata izteikt bažas par projekta neīstenošanu vai teikt, ka projekts tiks realizēts atbilstoši. Mēs joprojām saskatām riskus," pauda VARAM pārstāvis.

Savukārt FM norāda, ka saistībā ar termiņu neievērošanu joprojām pastāv augsti projekta ieviešanas riski, turklāt laika, kas atlicis projekta īstenošanai, ir palicis ļoti maz. Ministrijai ziņojums par projekta ieviešanu Eiropas Komisijā jāiesniedz līdz nākamā gada 31.martam, taču līdz tam vēl ir jāsaņem VARAM ziņojums par programmas funkcionalitātes pārbaužu rezultātiem, kas ir jāiesniedz centrālajā finanšu līgumu aģentūrā, informēja FM Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta vadītāja Diāna Rancāne. Pēc tam šī iestāde tālāk sniedz informāciju vadošajai iestādei un Valsts kasei. Savukārt pēc tam ir jāsagatavo gala ziņojums Eiropas Komisijai.

Valsts kontrole joprojām uzskata, ka e-veselības sistēma nesasniegs cerētos rezultātus, jo līdz tās obligātai lietošanai ir nedaudz vairāk kā divi mēneši, bet pa šo laiku ir jānoslēdz 5000 līgumu ar sistēmas lietotājiem, kas nozīmē, ka dienā jānoslēdz 80 līgumi. Valsts kontroles ieskatā pašreizējais skaits - nedaudz vairāk kā 40 līgumi - ir niecīgs.

Par noslēgto līgumu skaitu bažas sēdes laikā pauda arī Saeimas deputāti.

Deputāts Artuss Kaimiņš (KPV) vēlējās zināt, kā līdz 1.decembrim tiks sasniegts noteiktais noslēgto līgumu skaits, ja saskaņā ar Valsts kontroles teikto, ir jānoslēdz 80 līgumi dienā. Deputātam tika sniegta atbilde, ka līdz šim noslēgtie līgumi ir tikai pats sākums un, lai sasniegtu rezultātu, NVD eksperti dosies uz reģioniem, kur uzreiz piedāvās ārstniecības personām noslēgt līgumus.

Inesis Boķis (V) vēlējās zināt, kad teorētiski pēdējais cilvēks beigs "pretoties" jaunajai sistēmai jeb kāds ir pēdējais datums, kad aptiekārs vai medicīnas speciālists nevarēs iztikt bez šīs sistēmas. NVD speciālisti pauda, ka tas ir šī gada 1.decembris, lai gan, visticamāk, ārsti joprojām turpinās pretoties šai sistēmai.

Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole deputātiem skaidroja, ka ministrija pēdējā laikā ne tikai vienkārši uzrauga projekta īstenošanu, bet arī aktīvi iesaistās procesā, kas patlaban ir galvenais uzdevums.

Komisijas vadītājs Andris Bērziņš (ZZS) vērsa uzmanību, ka Veselības ministrijai ir stingri jānosaka, kam kurā datumā ir jābūt izpildītam, jo trīs mēneši ir ļoti īss laika periods un visam jābūt precīzi noteiktam pa datumiem.

Komisija vienojās, ka vēlreiz jautājumu par e-veselības projektu jāskata līdz decembrim - 15.novembrī. Savukārt VARAM pēc funkcionalitātes pārbaužu veikšanas būs jāiesniedz ziņojums arī komisijai, bet Veselības ministrijai katru otro nedēļu būs jāsniedz progresa ziņojums par noslēgtajiem līgumiem.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 1.decembrī Ministru kabineta sēdē tika atbalstīts lēmums pagarināt e-veselības produktu lietošanas sākšanas termiņus, taču, sākot ar šā gada decembri, ārstiem un farmaceitiem būs pienākums strādāt ar diviem e-veselības produktiem - e-recepti un elektronisko darbnespējas lapu.

NVD sola, ka līdz decembrim tiks ieviesta vēl virkne e-pakalpojumu.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais