Darba samaksas kāpums turpināsies arī Latvijā

© F64

Visās trijās Baltijas valstīs turpinās kāpt vidējā darba samaksa, taču samazināsies pieauguma temps, prognozē "SEB banka".

Lēsts, ka šogad vidējā darba samaksa Lietuvā palielināsies par 7%, Latvijā un Igaunijā - par 5,1%. Savukārt 2017.gadā Lietuvā prognozēts 6% darba samaksas pieaugums, Latvijā - 4% kāpums, bet Igaunijā - 4,7% palielinājums.

No Baltijas valstīm lielākā vidējā darba samaksa ir Igaunijā. Šogad otrajā ceturksnī vidējā bruto darba samaksa Igaunijā bija 1163 eiro, Latvijā - 838 eiro, Lietuvā - 772 eiro.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis skaidro, ka Igaunijā jau vairākus ceturkšņus uzņēmēji darbinieku algas palielina uz peļņas un investīciju rēķina. Parādās arī ziņas, ka Igaunijā viens otrs uzņēmums pamet valsti, jo vairs nav izdevīgi strādāt Igaunijā pie tur sasniegtā algu līmeņa. Atalgojums būs viens no aktuālākajiem jautājumiem pārskatāmā nākotnē, jo darbinieki vēlēsies lielākas algas, viņš atzina.

Gašpuitis atzīmēja, ka turpināsies labs reālo algu pieaugums, un tas ir viens no argumentiem, lai turpinātu augt patēriņš.

Viņš pieļāva, ka, Latvijā un Lietuvā algu līmenim sasniedzot Igaunijas atalgojuma līmeni, varētu mainīties valsts iedzīvotāju migrācijas tendences. Igaunijā emigrācija jau pavērsusies pretējā virzienā un kļuvusi pozitīva. Taču Lietuvā nav piepildījušās gaidas, ka šogad mazināsies iedzīvotāju emigrācija, un iedzīvotāju izbraukšana no valsts turpinājusies. Tomēr Igaunijas algu līmeņa sasniegšana Latvijā un Lietuvā nav divu trīs gadu jautājums, atzina Gašpuitis.

Pagājušajā gadā Lietuvā vidējā darba samaksa auga par 5,1%, Latvijā - par 6,8%, bet Igaunijā - par 6%.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.