Stabilizējusies piena iepirkuma cena

© AFP/Scanpix

Piena iepirkuma cena patlaban ir stabila, tradicionāli pavasarī tā nedaudz samazinās, taču lielā piena pieprasījuma dēļ šogad tas varētu notikt salīdzinoši nedaudz, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Savienības apkopotie dati liecina, ka piena iepirkuma cena februārī ir par dažiem santīmiem paaugstinājusies, salīdzinot ar janvāri, sasniedzot 173,57 latus par tonnu. Salīdzinot ar 2009.gada februāri - vidējā piena iepirkuma cena pieaugusi par 9%.

Iepirktā piena daudzums februārī ir par 9% mazāks nekā janvārī, tomēr tas ir par 9% vairāk nekā 2008.gada februārī.

Februāris ir īsais mēnesis, tādēļ kopējais pārstrādes apjoms ir mazāks nekā janvārī, taču, rēķinot dienas apjomu, vidēji dienā tika pārstrādāts par 1% vairāk piena nekā janvārī jeb 1105 tonnas dienā.

Eksporta apjomi 2010.gada februārī, salīdzinot ar janvāri pieauguši par 58%. Salīdzinot eksporta apjomus šī gada janvārī un februārī ar attiecīgo periodu 2009.gadā, pieauguši par 24%. Lielākie eksportētāji ir AS "Preiļu siers", AS "Valmieras piens" un "Rīgas piena kombināts".

Februāris izrādījies veiksmīgs piena industriālo produktu ražotājiem. Februārī eksportētas 364 tonnas sausā vājpiena, 381 tonna sausā pilnpiena un 270,9 tonnas sauso siera sūkalu. Pagājušajā mēnesī eksportētas 400,3 tonnas siera, 235 tonnas skābā krējuma, 2,6 tonnas sviesta, 2,8 tonnas saldējuma, 51,5 tonnas piena un 0,1 tonna jogurta.