Eiropas vadošie materiālzinātnieki pulcējas Rīgā

No 16.marta līdz 19.martam vairāk nekā 200 materiālzinātnieki no 20 valstīm pulcēsies 6. Starptautiskajā zinātniskajā konferencē "Funkcionālie materiāli un nanotehnoloģijas", kas notiek Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) konferenču zālē, informē Andris Šternbergs, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta direktors.

Zinātniskā konference "Funkcionālie materiāli un nanotehnoloģijas" ir platforma, kur dalībnieki var iepazīt un dalīties jaunākajos zinātniskajos sasniegumos, tendencēs un aktivitātēs inovatīvo materiālu pētniecībā un ieguvē, izmantojot modernās nanotehnoloģiju metodes. Konferences mērķis ir veicināt sadarbību zinātnes, izglītības un inovatīvā biznesa sfērās, lai nākotnē attīstītu materiālu un izstrādājumu ražošanu ar augstu pievienoto vērtību. Galvenais akcents tiek likts uz materiāliem atjaunojamās enerģijas iegūšanai un racionālai izmantošanai, kā arī cilvēku veselības nodrošināšanai.

Konferencē piedalīsies materiālzinātnieki, inženieri un studenti no universitātēm, pētniecības institūtiem un saistīto industriju kompānijām.

Šogad savu dalību konferencē apstiprinājuši vairāk kā 200 dalībnieki no 20 valstīm. No Eiropas piedalās zinātnieki no Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Zviedrijas, Šveices, Portugāles, Nīderlandes, Spānijas, Vācijas, Beļģijas. Konferencē ir pieteikušies zinātnieki arī no Japānas, Brazīlijas, Indijas un Apvienotiem Arābu emirātiem, kā arī no Krievijas, Kazahstānas, Ukrainas un, protams, Latvijas.

Neorganiskie un organiskie materiāli materiāli enerģētikai, fotonikai un nanooelektronikai; modernās metodes nanostruktūru pētīšanai; perspektīvi biomateriāli un medicīnas tehnoloģijas; nanodaļiņu, nanostrukturētu materiālu un plāno kārtiņu tehnoloģiju izstrāde; nanokompozītu dizains un tehnoloģiju izstrāde ir konferences galvenās zinātniskās tēmas.

Konference dos ieguldījumu arī jaunās Latvijas Valsts pētījumu programmas "Inovatīvu daudzfunkcionālu materiālu, signālapstrādes un informātikas tehnoloģiju izstrāde konkurētspējīgiem zinātņu ietilpīgiem produktiem" izpildē. Programmas mērķis ir attīstīt augsti kvalificētu zinātnisko kompetenci inovatīvu materiālu, signālapstrādes un informācijas tehnoloģiju jomā, nodrošinot iespēju vietējiem uzņēmumiem ražot uz Latvijā radītām zināšanām konkurētspējīgus produktus, līdz ar to veicinot eksportu un Latvijas tautsaimniecības izaugsmi.

Svarīgākais