Kalnciemā redzēts pirmais stārķu pāris

Piektdien Kalnciemā pie aprūpes centra novērots šogad pirmais Latvijā redzētais balto stārķu pāris, «Zemgales Ziņām» pastāstījis ornitologs Dmitrijs Boiko.

Šiem putniem cerības izdzīvot esot vien tad, ja viņi līdz pavasara atnākšanai palidos atpakaļ uz dienvidiem, kur laiks ir siltāks un ūdenstilpes ar iespējamo barību nav ledus slēgtas.

Stārķi visu piektdienu lidinājušies aprūpes centra tuvumā, taču ne sestdien, ne svētdien vairs nav redzēti, putnu pētniekam pastāstījuši centra darbinieki. «Naktīs ir mīnus desmit un vairāk grādu, upes un ezeri vēl aizsaluši, tāpēc šeit viņiem izdzīvot nav nekādu cerību,» saka D.Boiko. Stārķiem, sapratot, ka te vēl pārāk auksts, vajadzētu aizlidot kādu gabalu atpakaļ, piemēram, līdz Polijai, kur siltāks, lai vēlāk atgrieztos šurp vēlreiz.

«Parasti pirmie stārķi atlido marta beigās, bet lielākā daļa aprīlī, līdz ar to var teikt, ka šie ieradušies krietni par agru. Vispirms atgriežas cīruļi, ķivītes, zosis, bet šogad to vēl nav,» stāsta D.Boiko. Putnu vērotāja Kaspara Funta interneta vietnē lasāms, ka agrākais baltā stārķa novērošanas laiks Latvijā bijis 2007.gadā - jau 9.martā.