Aicina uz diskusiju par latviešu izceļošanu „Gājputni vai žurkas?”

Gājputni vai žurkas? – uz sarīkojumu, kura nosaukums ietver visai skarbu jautājumu, trešdien, 17.martā, plkst.17:30 aicina Rakstniecības un mūzikas muzejs (Rīga, Pils laukums 2). Pasākums iecerēts kā saruna par izceļošanas trakumu, kas pārņēmis lielu daļu Latvijas sabiedrības.

Izceļošana ir temats, par kuru diskutē visā Latvijā, jo izceļo mūsu radi un draugi, kolēģi un kaimiņi. Arī ne mazums latviešu rakstnieku, zinātnieku, mūziķu ilgu laiku nodzīvojuši ārpus Latvijas.

Viņu aizbraukšanas iemesli bijuši dažādi – politiskie apstākļi Latvijā, veselības diktēta nepieciešamība, tiesas spriedumi un izsūtīšanas, plašākas iespējas veidot savu profesionālo karjeru, traukšanās uz iedomātu sapņu zemi.

Tomēr došanās pasaulē latvietim nav nekas jauns. Zemnieki zemes meklējumos izceļoja uz Krieviju jau 19. gadsimtā; vairāki tūkstoši devušies uz Brazīliju 19.gs. beigās un 20.gs. pirmajā pusē (tostarp – gaidīt pasaules galu); daudzi aizbrauca kā politiskie bēgļi Otrā pasaules kara beigās. Šie ir tikai masveidīgāko izceļošanu piemēri.

Kas ir šī brīža aizbraucēji? Vai žurkas, kas uz neatgriešanos pamet, viņuprāt, grimstošo kuģi – Latvijas valsti? Vai gājputni, kas tomēr agrāk vai vēlāk atgriezīsies? Ar ko tas viss beigsies?

Pasākumā par atgriešanos vecvecāku dzimtenē un topošo muzeju „Latvieši pasaulē” stāstīs Austrālijā dzimusī Marianna Auliciema, kino producente Laima Freimane dalīsies pārdomās par izceļošanas iemesliem, kurus viņai palīdzējuši izprast Īrijā filmētie latvieši, bet profesore Janīna Kursīte, stāstīs par pieredzēto latviešu ciemos Krievijā. Savukārt ārsts Sabri Abdul Massih uz dzīvi Latvijā paskatīsies ar ieceļotāja acīm.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 17:30.

Svarīgākais