Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Publikācijas par cigāru kūpināšanu liek apšaubīt liecinieka liecības

AR CIRVI NEIZCIRTĪSI. Miljonāra Jūlija Krūmiņa niķis regulāri gozēties dzeltenajā presē ar cigāru zobos uzskatāmi ļauj apšaubīt miljonāra tiesai rakstiski atsūtītās liecības, ka veselības stāvokļa dēļ viņš pats fiziski nevar ierasties tiesas zālē © VZ arhīvs

Pamatojoties uz regulāri publiskotajām ziņām par liecinieka t.s. Lemberga prāvā – miljonāra Jūlija Krūmiņa – sabiedriskajām izklaidēm, Aivars Lembergs pieteica tiesai lūgumu vēlreiz saukt liecinieku uz pratināšanu, bet, ja tiesa to nevēlēsies darīt, tad pieņemt lēmumu, «konstatējot, ka liecinieks izvairās no ierašanās tiesā».

Pēc A. Lemberga teiktā, presē lasāmais ļauj izdarīt secinājumu, ka J. Krūmiņš maldinājis tiesu par savu patieso veselības stāvokli un izvairījies pildīt savus procesuālos pienākumus ierasties tiesā liecināt, tādējādi liedzot aizstāvības pusei iespējas uzdot jautājumus lieciniekam. Tas nozīmē, ka šajā procesā kārtējo reizi tiek būtiski ierobežotas tiesības uz aizstāvību.

A. Lembergs atgādināja, ka J. Krūmiņš tiesā piedalījās 2010. gada 21. septembrī, kad viņš paziņoja par plāniem doties uz Austrāliju. Toreiz tiesa tā arī neuzskatīja par vajadzīgu noskaidrot no J. Krūmiņa, «vai viņš varēs piedalīties nopratināšanā no sākuma līdz beigām, kamēr viņa nopratināšanu pabeigs visi procesa dalībnieki, īstenojot savas vienādās tiesības piedalīties pierādījumu pārbaudē». Tādējādi visiem procesa dalībniekiem nav nodrošinātas «vienādas tiesības, kā to prasa likums», un ir apzināti ierobežotas tiesības uz aizstāvību.

Jāatgādina, ka arī Neatkarīgā jau vairākkārt (piemēram, 2011. gadā, 2014. gadā) ir norādījusi uz to, ka Jūlijs Krūmiņš regulāri gozējas dzeltenajā presē (žurnālos Vakara Ziņas, Klubs, Kas Jauns, Privātā Dzīve) ar cigāru zobos, stāsta par eksotiskiem ārvalstu braucieniem, nodarbojas pat ar jaunas partijas veidošanu, tomēr uz tiesu liecināt nenāk, kaut gan viņam bija tik būtiska loma apsūdzību pret A. Lembergu tapšanā, ka dažos krimināllietas procesuālajos dokumentos viņam piedēvēts pat cietušā statuss.

Lai arī J. Krūmiņš tiesai apgalvoja, ka dosies uz Austrāliju, «līdz šodienai nav zināms, vai J. Krūmiņš neieradās uz tiesas sēdi 2010. gada 16. decembrī attaisnojoša iemesla dēļ, jo reāli bija prombūtnē, vai tomēr atradās Latvijā, vienkārši ļaunprātīgi izmantojot tiesas uzticību», teica A. Lembergs.

No 2014. gada marta līdz 2015. gada aprīlim tiesa mēģināja J. Krūmiņu ievilināt tiesas zālē un pat piemēroja piespiedu atvešanu. Policija tiesas norādītajā dzīvesvietā miljonāru tā arī nespēja atrast. Tagad publikācijās presē atklājies, ka J. Krūmiņš dzīvo pavisam citā vietā. J. Krūmiņš tiesai atsūtīja arī rakstiskus paskaidrojumus, ka uz tiesu nevar ierasties «cienījamā vecuma un sliktā veselības stāvokļa dēļ».

«Ir pamats uzskatīt, ka Krūmiņš apzināti maldināja tiesu, un tiesa, balstoties uz viņa maldīgiem apgalvojumiem, būtiski ierobežoja apsūdzētā un aizstāvības tiesības uzdot lieciniekam jautājumus, īpaši ņemot vērā, ka valsts apsūdzības uzturētājiem šāda iespēja tika nodrošināta un viņi pabeidza liecinieka nopratināšanu. 2016. gada 13. maijā žurnālā Vakara Ziņas tika publicēta J. Krūmiņa intervija ar fotogrāfijām, no kurām izriet, ka viņš sen dzīvo citā adresē - Siguldas pagasta Ozollīčos. Iespējams, tiesas pavēstes viņam tika sūtītas uz nepareizo adresi, līdz ar to netika izpildīta arī piespiedu atvešana. No intervijas žurnālā arī izriet, ka J. Krūmiņa veselība ir ne tikai laba, bet pat izcila, jo viņš mēnesī izpīpē cigārus par 2500 eiro. Turklāt viņš apmeklē dažādus pasākumus: draugu lokā viņš apmeklē Valda Zatlera grāmatas prezentāciju, ar Raimondu Gerkenu spēlē zoli, ziemā nodarbojas ar medībām (mēnesī nomedī vienu vai divas cūkas), regulāri pieņem viesus, tajā skaitā Vakara Ziņu žurnālistus, kuriem J. Krūmiņš izplānojis «iespaidīgu ekskursiju pa 100 hektāru plašo īpašumu», un pats viņiem smērējis sviestmaizes un vārījis kafiju. Žurnālisti atzīmēja, ka Krūmiņš ir «kā vienmēr labā omā un rosīgs», smejas un koķetē, izskatās enerģisks. 2016. gada 8. jūlija žurnālā Vakara Ziņas publicēta Jūlija Krūmiņa fotogrāfija no Laimas Vaikules festivāla Dzintaru koncertzālē, kurā viņš ir redzams kopā ar dziedātāju Lieni Greifāni. Žurnālisti atzīmē, ka viņi «kūpināja uz nebēdu - Jūlijs cigāru, bet Liene pīpi». Es uzskatu - ja Jūlijam Krūmiņam veselība atļāva veikt visas izklāstītās darbības, tad acīmredzami veselība viņam ļauj nākt arī uz tiesu un izpildīt viņam uzliktos procesuālos pienākumus,» lūgumā tiesai secināja A. Lembergs.