Mediķu arodbiedrība lems par protesta akciju rīkošanu

© F64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) šodien lems par protesta akciju rīkošanu.

Pirms lēmuma pieņemšanas LVSADA padome vērtēs informāciju par valdības sagatavotā nākamā gada budžeta projekta atbilstību Eiropas Komisijas (EK), Pasaules Veselības organizācijas, Pasaules Bankas un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konstatējumiem un ieteikumiem. Lai aizstāvētu pacientu un nozares darbinieku vitālās intereses, LVSADA ir sagatavojusi priekšlikumus par jauna veida protesta akcijām.

Arodbiedrības padomes sēde notiks Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības namā Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, 2.stāva zālē. Sēdes sākums plānots plkst.10.30.

Jau vēstīts, ka, cerot uz pēdējā brīža pozitīvām izmaiņām, LVSADA padome 16.augustā nolēma vēlreiz aicināt valdību finansēt nozari atbilstoši labai starptautiskajai praksei un atkārtoti jautājumu par protesta akciju rīkošanu izskatīt šodien.

Kā sēdē skaidroja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, līdz 20.septembrim arodbiedrība vēlas redzēt savu prasību izpildi, pretējā gadījumā varētu tikt rīkotas protesta akcijas. Viena no arodbiedrības prasībām ir veselības aprūpes budžeta palielināšana 2017.gadā līdz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP), 2018.gadā - līdz 3,5%, 2019.gadā - līdz 3,75%, bet 2020.gadā - līdz 4% no IKP.

Tomēr valdība divas dienas vēlāk lēma, ka veselības nozarei nākamgad būs pieejami papildu aptuveni 45 miljoni eiro, nevis VM prasītie 70 miljoni.

Veselības ministre Anda Čakša uzsvērusi, ka, nesaņemot nozarei nepieciešamo finansējumu - 70 miljonus eiro -, arī nākamgad pacientiem būs jārēķinās ar garām rindām uz izmeklējumiem pie speciālistiem.

Svarīgākais