Sāks vērtēt KNAB vadīt gribošos

© F64

Šodien uz pirmo sēdi sapulcēsies komisija, kura izšķirs – kas būs nākamais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks. Pagaidām ir zināmi vien četri pretendenti uz šo amatu, starp kuriem ir arī esošais biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks

Politiskās partijas, kurām komisijas izvēlētais pretendents būs jāapstiprina, publiski pagaidām atbalstu nesola nevienam no zināmajiem kandidātiem.

Saskaņā ar pieejamo informāciju uz KNAB vadītāja amatu bez biroja pašreizējā vadītāja pretendē arī bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš, bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Latvijas Juristu apvienības vadītājs Rihards Bunka.

Ja iepriekš politiskās partijas nevairījās paust savu vērtējumu J. Streļčenoka darbam, tad tagad, tuvojoties viņa pilnvaru termiņa beigām, komentāri kļūst aizvien izvairīgāki.

Tā Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze norāda, ka līdz konkursa komisijas darba beigām politiķiem nevajadzētu komentēt kandidātu atbilstību amatam, jo to varētu uztvert kā komisijas lēmuma ietekmēšanu.

«Mums viedoklis ir, bet mēs skaļi to nekomentēsim, tas nebūtu korekti. Ir neatkarīga un kompetenta ekspertu komisija,» pauž A. Krauze. Līdz šim ZZS bijusi labvēlīga pret J. Streļčenoku un savu pozīciju nav centusies arī slēpt.

Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins nesteidz sniegt vērtējumu kādam no kandidātiem, jo uzskata, ka to darīt ir priekšlaicīgi - jāsagaida precīza informācija par kandidātiem no komisijas. Taču arī Saskaņa līdz šim nav izcēlusies ar J. Streļčenoka kritizēšanu.

Asākie pašreizējā KNAB vadītāja kritiķi ir Vienotības politiķi, kas neslēpj, ka ir pārliecināti - priekšnieks birojā ir jāmaina. Oficiāli Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns stāsta, ka partija pagaidām nav pieņēmusi lēmumu, kuru kandidātu atbalstīt. Lēmumu deputāti pieņemšot kādā no frakcijas vai valdes sēdēm.

Taču ir skaidrs, ka vienota viedokļa par amatam atbilstošāko kandidātu Vienotībā nav. Tā Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Ainars Latkovskis biroja vadībā no publiski izskanējušajiem kandidātiem vislabprātāk redzētu bijušo Valsts policijas Zemgales reģiona vadītāju H. Laidiņu. Savukārt partijas priekšsēdētājs personīgi piedalīties konkursā pārliecināja R. Bunku.

Konkursa komisija uz pirmo sēdi sanāks šodien, kad arī sagaidāma lielāka skaidrība par konkursā saņemtajiem pieteikumiem. Konkursa pirmās kārtas otrā sēde paredzēta 28. oktobrī, savukārt 1. novembris ir termiņš, kad Ministru kabineta interneta vietnē tiek publicēta informācija par pretendentiem, kurus konkursa komisija virza dalībai konkursa otrajā kārtā.

Konkursa komisija uz otrās kārtas pirmo sēdi sanāks divas dienas - 3. un 4. novembrī. Otrā sēde norisināsies 9. novembrī, trešā sēde - 10. novembrī. Pēc tam piecu darba dienu laikā komisijas vadītājam pēc komisijas lēmuma pieņemšanas rakstiski jāinformē pretendenti un Ministru prezidents par pieņemto lēmumu.

Pašreizējā KNAB priekšnieka J. Streļčenoka pilnvaras šajā amatā beigsies 17. novembrī.



Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais