Filipīnās top virtuālā Latvija

Pagājušā gada nogalē Rīgā tapušas aptuveni 30 000 dažādu vietu fotogrāfijas, kuras apkopojis Filipīnās reģistrēts uzņēmums. Tur radīts unikāls interneta saturs Latvijai – virtuālā karte ar 360 grādu panorāmas attēlu. Uzziņu dienests 1188, kas ir šā jaunuma ieviesējs, šogad plāno izvērst virtuālo pastaigu un ko līdzīgu izveidot vēl vairākās Latvijas pilsētās.

"Ikviens bez maksas jebkurā pasaules vietā var pieslēgties adresei 1188.lv/karte360 un uzskatāmi orientēties apkārtnē, kā arī pārliecināties par meklētās vietas vai objekta atbilstību savām vajadzībām," stāsta Lattelecom BPO biznesa programmu vadītājs Dāks Klāve.

Šī virtuālā karte līdzinās interneta portālā Google atrodamajam Street View jeb ielu apskatei, tomēr tajā nav atrodama neviena virtuāla pastaiga pa Latviju. Uzziņu dienesta 1188 veidotajā kartē Rīgā izvēlēti populārākie tūristu apskates objekti, piemēram, Vecrīga, Ķīpsala, savukārt pārējās galvaspilsētas vietas vai Latvijas daļas redzamas foto, kas veikts no satelīta.

"Lietotājiem tā ir unikāla, interaktīva pieredze, tajā skaitā izmantojot multimediju iespējas – foto, video un spēļu elementus," norāda Lattelecom BPO izpilddirektore Ilze Zoltnere. Uz virtuālās kartes ir iespējams izvietot dažādu veidu reklāmas, arī apskatīt to, kā izskatās telpas ne tikai no ārienes, bet arī iekšpusē, piemēram, Jaunajā Rīgas teātrī (JRT). Šajā interneta mājaslapā var redzēt, kādas ir JRT kāpnes, foajē un garderobe.

Milzīgais darbs – 30 000 fotogrāfiju kopā līmēšana un apstrāde – veikts Filipīnās. Šī valsts izvēlēta tāpēc, ka tur esot daudz lētāki darbaspēka resursi un ir iemaņas, kas gūtas citu valstu virtuālo karšu veidošanā. Piemēram, Zviedrijas, kur ir tapušas Stokholmas, Malmes un Lundas virtuālās kartes.

"Programma paredz iespēju maskēt cilvēku sejas un automašīnu numurus, jo par šiem jautājumiem ir bijusi starptautiska tiesvedība Google kompānijai, taču, izpētot mūsu likumdošanu, izvēlējāmies atstāt sejas un numurus neaizkrāsotus. Ja neizmanto cilvēku seju reklāmā, tad nav juridisku pārkāpumu," piebilst D. Klāve.

Latvijā

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija aicinās Finanšu ministriju (FM) nākamajā gadā saglabāt līdz šim piemēroto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadales kārtību pašvaldībām, tajā skaitā nodokļu prognozes pārpildes gadījumā, aģentūru LETA informēja komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Svarīgākais