ES šogad 41% kviešu atbilst kvalitātes standartiem

© Anita Vaivode/ f64 photo agency

Analītiskā aģentūra "Strategie Grains" jaunākajā prognozē par šā gada ražas kvalitāti Eiropas Savienībā (ES) norādījusi, ka lopbarības kviešu daļa ražā būs 41%, kas ir par 7% vairāk, nekā prognozēts pirms mēneša.

Pagājušajā gadā lopbarības kviešu daļa kopražā sasniedza 29%.

Tāpat eksperti samazinājuši pārtikas kviešu ražas prognozi ES par 1,4 miljoniem tonnu - līdz 136,5 miljoniem tonnu, kas ir par 10% mazāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" datiem pārtikas kviešu eksports ES šajā sezonā gaidāms 23,7 miljonu tonnu līmenī, kas ir par vienu miljonu tonnu mazāk, nekā prognozēts iepriekš.

Arī Latvijā kaprīzo laikapstākļu dēļ šogad daļa no pārtikas kviešiem būs derīga tikai lopbarībai, tomēr kopraža būs laba - apmēram 2,629 miljoni tonnu.

Savukārt saistībā ar kviešu cenu ES biržu dati liecina par tās samazinājumu - septembrī lopbarības kviešu cena ir par gandrīz 9% zemāka, bet pārtikas kviešu cena - par gandrīz 10% zemāka nekā 2015.gada septembrī.

Pēc Starptautiskās Graudu padomes (IGC) jaunākajām aplēsēm, graudu krājumi pasaulē sezonas beigās pieaugšot līdz 488 miljoniem tonnu, kas ir par sešiem miljoniem tonnu vairāk, nekā prognozēts jūnijā. Krājumi pasaulē aug ceturto sezonu pēc kārtas, un pērn tie bija 470 miljoni tonnu.

Kā ziņots, graudu kulšanas darbi Latvijā patlaban ir noslēgušies, vien atsevišķos novados Latgalē tie vēl turpinās, jo iepriekš darbus kavēja ilgstošais lietus augustā.

Kopumā Latvijā graudaugi šogad aizņem 710 100 hektāru, kur ziemāju platības ir 375 100, bet vasarāju - 335 060 hektāru. Kopējā rapša platība ir 115 000 hektāru, tā kopraža tiek prognozēta 284 900 tonnu apjomā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais