Ventspils pašvaldība dotēs profesionālās mākslas kolektīvu viesizrādes

Kultūras ministrija lozungu par kultūras pieejamību beidzot īsteno dzīvē – svētdien Ventspilī, jaunajā teātra namā Jūras vārti, tika noslēgta vienošanās par profesionālās mākslas kolektīvu viesizrāžu dotēšanu.

Pēc tam, kad Ventspils mērs Aivars Lembergs un ministrs Ints Dālderis (TP) parakstīja līgumu, sanākušie un sabraukušie kurzemnieki noskatījās Latvijas Nacionālās operas iestudējumu Traviata. Šo izrādi dotēja pašvaldība, tāpat kā daudzas citas kopš 2003. gada. Pilsētas izpilddirektors Aldis Ābele skaidro, ka šāda prakse ieviesta ģeogrāfiskās netaisnības dēļ. Vairākums profesionālo mākslas kolektīvu darbojas galvaspilsētā. Tādējādi rīdziniekiem atliek vien nopirkt biļeti, aizbraukt ar tramvaju līdz teātrim un baudīt mākslu. Tajā pašā laikā citu pilsētu un lauku iedzīvotājiem brauciens pēc mākslas izmaksā trīs četras reizes dārgāk.

Ventspilij ar vairākumu profesionālo mākslas kolektīvu ir noslēgti līgumi par noteiktu viesizrāžu skaitu. Tas ļauj pārdot biļetes par pieejamākām cenām, vienlaikus pilnvērtīgi apmaksājot mākslinieku darbu. Tagad kultūras dzīves piedāvājums Ventspilī kļūs vēl plašāks, jo arī valsts no savas puses apmaksās iedzīvotājiem kultūras baudījumu.

Pērn šo nepieciešamību aktualizēja Ventspils mērs A. Lembergs, un Kultūras ministrijā atradās dzirdīgas ausis. Ministrs I. Dālderis secina: "Ne tikai nodokļu maksātāji, bet arī mūzikas un teātra cienītāji dzīvo visā Latvijā, un man kā ministram ir ļoti svarīgi, ka profesionālās mākslas pieejamība tiek nodrošināta arī citviet Latvijā, ne tikai Rīgā vien. Ventspils ar saviem pēdējo gadu investīciju projektiem ir ļoti labs piemērs, kā pašvaldība var sadarboties ar valsts teātru un orķestru pasākumiem, no savas puses nodrošinot nepieciešamo infrastruktūru."

Saskaņā ar noslēgto nodomu protokolu Kultūras ministrija finansēs vienu viesizrādi divos gados no šādiem profesionālās mākslas kolektīviem: Latvijas Nacionālā teātra, Latvijas Nacionālās operas, Jaunā Rīgas teātra, Latvijas Leļļu teātra, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra, Valmieras Drāmas teātra, Dailes teātra, Daugavpils teātra, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Valsts akadēmiskā kora Latvija, Liepājas simfoniskā orķestra un Latvijas koncertiem.

Līdzīgs nodomu protokols noslēgts arī starp Kultūras ministriju un Daugavpili.

Svarīgākais