Sola Latvijā neielaist ģenētiski modificētus kartupeļus

Eiropas Komisijas atļauja dalībvalstīs audzēt ģenētiski modificētus (ĢM) Amflora šķirnes kartupeļus izraisījusi bažas par šādas rīcības sekām arī Latvijā.

Teorētiski šīs šķirnes kartupeļus atļauts audzēt rūpnieciskiem nolūkiem, kā arī Amflora kartupeļu cieti drīkst izmantot lopbarībā. Cilvēku uzturā šis dārzenis nedrīkst nonākt, jo satur pret antibiotikām noturīgu gēnu. Latvijas vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) jau mudinājis pašvaldības pēc iespējas ātrāk pasludināt Latvijas teritorijas par brīvām no ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO), tādējādi būtu aizliegts kultivēt ĢM kultūraugus. Līdzšinējā pašvaldību nostāja bijusi negatīva pret ĢMO.

ĢMO pretinieki norāda, ka pastāv iespēja uz lauka iestādītiem modificētajiem kartupeļiem sajaukties ar citām šķirnēm, veidojot mutantus. Bīstami ir tas, ka Amflora šķirnes kartupelī izveidotais gēns veido noturību pret antibiotiku kanamicīnu, ko izmanto medicīnā cilvēku un dzīvnieku ārstēšanai. Apēdot šādu pārtiku, attiecīgu slimību ārstēšana nebūs efektīva, norādījis R. Vējonis.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas centra direktors Gatis Ozoliņš skaidro, ka ceļš līdz atļaujai audzēt ĢMO ir garš un sarežģīts. Lai saņemtu PVD rakstisku atļauju izplatīt vidē vai tirgū ĢMO, ir jāvēršas Pārtikas centrā ar īpaši noformētu iesniegumu. Jāsamaksā arī valsts nodeva, kas pat krīzes apstākļos nav liela summa: par riska novērtējuma atzinuma sagatavošanu, kas saistīts ar ĢMO izplatīšanu vidē, – 1513 latu, par izplatīšanu tirgū – 2438 lati. Vēl nepieciešams ĢMO vides riska novērtējums un cita informācija, kas saistīta ar konkrēto ĢMO un ko iesnieguma iesniedzējs uzskata par būtisku, vai arī atsauce uz informāciju, ko iepriekš publiskojušas citas personas. Pēc tam iesniegumu vērtē zinātniskā ekspertu komisija, kā arī tiek informēta sabiedrība. Seko garš un sarežģīts atzinumu iegūšanas ceļš, un tikai tad PVD pieņem lēmumu.

Piemēram, 2009. gada beigās Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Bioanalītisko metožu laboratorija vērsās PVD ar lūgumu dot atļauju ĢMO kultūru pētniecībai laboratorijas apstākļos. PVD komisija atzina, ka pētījuma veikšanas apstākļi neapdraud apkārtējo vidi.

Neatkarīgā interesējās, vai pastāv iespēja, ka antibiotiku kartupelis nonāks veikalos, un cik ilgs laiks paies, kamēr to konstatēs. PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova norāda, ka dienests veic regulāras pārtikas ražošanas un izplatīšanas uzņēmumu pārbaudes. "Ja uzņēmumi savā darbībā pieļaus pārkāpumus, agri vai vēlu PVD to konstatēs," skan atbilde.

Svarīgākais