CVK parakstu vākšanai reģistrē jaunu likumprojektu

© f64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien reģistrēja parakstu vākšanai biedrības "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" (APPL) šā gada augustā iesniegto likumprojektu, ar kuru rosināts atcelt 2012.gada 8.novembra grozījumus likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu".

CVK pārstāve Kristīne Bērziņa aģentūru LETA informēja, ka šī ir trešā reize, kad biedrība CVK iesniedz identiska satura likumprojektu.

Iepriekšējo reizi likumprojekts CVK tika iesniegts pagājušā gada vasarā, un arī toreiz CVK to reģistrēja.

Jauno parakstu vākšanu APPL varēs sākt 19.septembrī - pēc tam, kad būs beidzies iepriekšējais parakstu vākšanas termiņš par šo likumprojektu. Parakstu vākšana notiks 12 mēnešus - līdz 2017.gada 18.septembrim.

Iepriekšējā parakstu vākšanā savāktie paraksti jaunajai iniciatīvai netiks pieskaitīti.

Parakstīties par likumprojektu vēlētāji varēs 937 parakstu vākšanas vietās pašvaldībās - dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, kā arī pie zvērinātiem notāriem un elektroniski, portālā "Latvija.lv", izmantojot internetbankas autentifikācijas līdzekļus vai drošu elektronisko parakstu. Par paraksta apliecināšanu pašvaldībās un pie notāriem jāmaksā valsts nodeva, parakstīšanās portālā "Latvija.lv" ir bez maksas.

Informācija CVK Parakstu vākšanas sistēmā liecina, ka no pagājušā gada septembra līdz šodienai par 2012.gada 8.novembra grozījumu likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" atcelšanu ir parakstījušies 1399 vēlētāji. No tiem 1236 paraksti saņemti portālā "Latvija.lv", 142 paraksti apliecināti pašvaldību dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, 12 paraksti - bāriņtiesās, bet deviņi paraksti - pie pilsētu un pagastu pārvalžu vadītājiem.

Lai likumprojektu varētu iesniegt izskatīšanai Saeimā, iniciatīvas grupai 12 mēnešu laikā tā atbalstam jāsavāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb 155 224 vēlētāju paraksti.

Latvijā

Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšana Rīgā bija Krievijas specdienestu organizēta operācija, kuru uzraudzījis Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) virsnieks Vladimirs Ļipčenko, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", atsaucoties uz bijušā "Jukos" līdzīpašnieka Mihaila Hodorkovska medija "Dosjē" interneta izdevumu "dossier.center".