Pelēkā uzskata, ka politiskā ietekme uz VID vadītāja izvēli nav jūtama

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Politiskā ietekme uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja izvēli nav jūtama, šorīt telekanālā LNT apgalvoja VID vadītāja pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Pēc Pelēkās vārdiem, neesot jūtams, ka politiķi mēģinātu vājināt VID un panākt, lai tas pēc iespējas ilgāk strādātu nenoteiktības apstākļos. Drīzāk varot just, ka politiķi tiešām grib atrast kvalificētu profesionāli, kas spēs vadīt VID.

Pelēkā atteicās atbildēt, vai pati ir gatava pretendēt vai arī ir uzrunāta kandidēt uz VID vadītāja amatu.

Lūgta vērtēt, kādas bijušas galvenās problēmas, kāpēc pirmajā konkursā neatradās kvalificēti pretendenti, Pelēkā pieļāva, ka tas nav bijis tikai atalgojuma jautājums, lai arī tas ir viens no faktoriem. Viņas vērtējumā, lielākais izaicinājums jaunajam vadītājam būšot daudzās un plašās VID funkcijas, kas nav tikai nodokļu iekasēšana un klientu apkalpošana, bet arī muitas jautājumi un finanšu policijas vadīšana.

Tāpat kandidātam esot jārēķinās ar pastiprinātu publisko uzmanību, kā arī faktu, ka pret iestādi pašlaik ir negatīva sabiedrības attieksme, kuru būs iespējams mainīt tikai ilgtermiņā, turpināja Pelēkā.

Pelēkā stāstīja, ka arī bez apstiprināta vadītāja VID strādā pie iezīmētajām reformām. Redzamākās pārmaiņas esot izmaiņas atlīdzībās, kā arī uz priekšu esot pavirzījies jautājums par nodokļu un muitas apvienotās policijas izveidi. Atalgojuma jomā tiekot strādāts pie "atslēgas cilvēku" identificēšanas, kas notikšot ne tik daudz pēc konkrētiem cilvēkiem, bet gan nosakot "atslēgas amatus".

Tāpat esot sākusies štatu samazināšana, lielā mērā likvidējot neaizpildītās darba vietas, lai rastu līdzekļus algu palielināšanai. Dienests plāno samazināt vismaz prasītās 500 vietas, bet tas tikšot darīts pakāpeniski līdz nākamā gada vidum. Šajā procesā VID meklējot optimizācijas iespējas, piemēram, kur cilvēku darbu var aizstāt ar automatizētām IT sistēmām.

Svarīgākais