Sāk slēgt līgumus ar ārstiem par e-veselības izmantošanu

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Nacionālais veselības dienests (NVD) ir sācis līgumu slēgšanu ar veselības nozares speciālistiem par e-veselības sistēmas lietošanu praksē, tomēr pagaidām gan neviens ārsts sistēmu produkcijas vidē vēl netestē.

Līgumi tiek slēgti ar ģimenes ārstu praksēm, ārstu-speciālistu kabinetiem, zobārstniecības un citām ārstniecības iestādēm, kā arī aptiekām, kas vēlas e-veselības sistēmas lietošanu sākt jau septembrī. Tostarp līgumi tiek slēgti ar vairākiem ambulatorajiem veselības centriem, kas piedāvā daudzveidīgus veselības aprūpes pakalpojumus, - Veselības centru apvienību, Saldus medicīnas centru, Olaines veselības centru, Valmieras veselības centru un citiem.

Pašlaik līguma slēgšanā ir iesaistījušies jau 40 topošie e-veselības sistēmas lietotāji. Šobrīd noris līgumu slēgšanas process, pēc kura ārstniecības iestādēm un aptiekām tiks nodrošināta piekļuve e-veselības sistēmai. Pēc līguma noslēgšanas tās varēs izvēlēties vienu no diviem sistēmas lietošanas veidiem - caur e-veselības portālu "eveseliba.gov.lv" vai savu līdz šim lietoto informācijas sistēmu, ja tā ir pielāgota darbam ar e-veselības sistēmu.

Parakstot līgumu, ārstniecības iestādes varēs sākt e-recepšu un e-darbnespējas lapu izrakstīšanu, savukārt aptiekas - e-recepšu apstrādi, lai iedzīvotājiem izsniegtu zāles. Paralēli elektroniskajā sistēmā izrakstītajām e-receptēm un e-darbnespējas lapām līdz 1.decembrim iedzīvotāji turpinās tās saņemt arī papīra formātā, līdz ar to elektronisko recepšu un darbnespējas lapu ieviešana notiks pakāpeniski.

Veselības nozares speciālistiem e-veselības sistēmas obligāta lietošana ir jāsāk no 1.decembra, līdz ar to sistēmas lietošanas sākšana pirms noteiktā termiņa sniegs iespēju iepazīt sistēmas tehniskās iespējas un pierast pie tās lietošanas, kā arī gūt pārliecību un drošības sajūtu par sistēmas lietošanu, skaidroja Štālberga.

Lai noslēgtu līgumu par e-veselības lietošanu, ārstniecības iestāžu un aptieku pārstāvji tiek aicināti vērsties NVD. Informācija par līgumu slēgšanas kārtību ir pieejama NVD mājaslapas "mnvd.gov.lv" sadaļā "E-veselība".

Savukārt iedzīvotāji e-veselības sistēmā šobrīd var apskatīties, kas ir viņu ģimenes ārsts, kā arī norādīt savu kontaktinformāciju un kontaktpersonu saziņai, ja ārsts nevar sazināties ar iedzīvotāju. NVD uzsver, ka informācija par izrakstītajām e-receptēm un e-darbnespējas lapām sistēmā būs redzama tikai tad, kad ārsti sāks to izrakstīšanu, savukārt iedzīvotāju veselības dati sistēmā tiks uzkrāti pakāpeniski. Līdz šim papīra formāta dokumentos uzkrātā medicīniskā informācija e-veselības sistēmā nebūs pieejama.

Lai izmantotu e-veselības sistēmu, iedzīvotājiem jāautorizējas portālā "eveseliba.gov.lv", izmantojot drošas piekļuves līdzekļus - internetbankas piekļuves datus, elektronisko parakstu vai personas apliecību (eID).

Ņemot vērā, ka e-veselības portāls tiek regulāri papildināts, tā darbībā var būt pārtraukumi, piebilda Štālberga.

Jau ziņots, ka veselības ministre Anda Čakša ir norādījusi, ka e-veselības sistēmai jāsāk funkcionēt jau septembrī, lai ārsti un pacienti līdz decembrim, kad sistēma jāsāk izmantot obligāti, paspētu pie tās pierast. Viņa sacīja ka Veselības ministrija no 1.septembra aicinās pirmos 20 ģimenes ārstus sākt testēt divus no e-veselības produktiem - elektronisko darba nespējas lapu un e-recepti.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais