Latvijā bijis piektais lielākais eksporta samazinājums ES

© Jānis Vecbrālis, F64 Photo Agency

Latvijā janvārī-jūlijā reģistrēts piektais lielākais eksporta apmēra kritums Eiropas Savienībā (ES) salīdzinājumā ar 2015.gada pirmajiem septiņiem mēnešiem, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati.

Saskaņā ar tiem janvārī-jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem septiņiem mēnešiem eksporta apjoms Latvijā - tāpat kā Beļģijā - saruka par 4%. Lielāks kritums reģistrēts Kiprā (-16%), Lielbritānijā (-12%), Grieķijā (-7%) un Somijā (-6%). Lietuvā - tāpat kā Nīderlandē un Bulgārijā - reģistrēts eksporta apjoma kritums 3%, Dānijā, Francijā, Portugālē un Zviedrijā tas saruka par2 2%, bet Igaunijā un Itālijā kritums bija 1%.

Kopumā 15 ES dalībvalstīs eksportētās produkcijas apjoms janvārī-jūlijā bija mazāks nekā šajā laika posmā pērn. Iepriekšējā gada pirmo septiņu mēnešu līmenī eksports saglabājās Austrijā, Luksemburgā un Vācijā, bet pārējās desmit valstīs tas pieauga.

Lielākais eksporta apjoma kāpums pirmajos septiņos mēnešos salīdzinājumā ar šo laika posmu pērn bijis Maltā (+23%) un Čehijā ( +4%).

Imports gada pirmajos septiņos mēnešos salīdzinājumā ar janvāri-jūliju pērn saruka 16 ES dalībvalstīs, Austrijā tas saglabājās stabils, bet 11 valstīs reģistrēts pieaugums.

Lielākais importa kritums aplūkotajā periodā reģistrēts Luksemburgā (-8%), Beļģijā un Bulgārijā (abās valstīs -7%), kā arī Latvijā un Lietuvā (abās valstīs -6%).

Savukārt lielākais importa pieaugums janvārī-jūlijā gada izteiksmē bijis Kiprā (+16%), Maltā (+10%), Rumānijā (+6%), kā arī Igaunijā un Horvātijā (abās valstīs +2%).

Svarīgākais